România a pierdut startul, la începutul acestei veri, cu celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care voia să atragă 29,2 miliarde de euro, și nu se știe nici acum cât de repede va aprobat de către Comisia Europeană. Ministerul Agriculturii promite însă că nu același lucru se va întâmpla și cu Planul Național Strategic (PNS) ce va trebui elaborate în lumina noii Politici Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene și în baza căruia România va putea accesa finanțările europene în noul exercițiu financiar.
Astfel, secretarul de stat Marius Micu, a susţinut, joi, la Forumul Antreprenorilor din Industria Agricolă, că forma finală a Planului Naţional Strategic (PNS) va fi elaborată până la finalul anului, pentru realizarea acestuia fiind necesare, însă, regulamente pe care trebuie să le realizeze Uniunea Europeană, relatează AGERPRES.
„Până la sfârşitul anului vom avea o formă finală (a Planului Naţional Strategic – n. r.). Acum trebuie să înţelegem că, în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună, în cadrul trialogului s-a luat decizia, s-a finalizat această negociere, însă regulamentele care stau la bază şi reglementează litera de lege, să spun aşa, a Politicii Agricole Comune încă nu sunt finalizate. Deci, noi pe ceea ce lucrăm acum, lucrăm un draft în baza unor drafturi ale Regulamentelor Uniunii Europene. Când Uniunea Europeană va finaliza aceste regulamente, vom şti clar care este fine tuning-ul, să spun aşa, în care vom finaliza acest Plan Naţional Strategic (PNS). Cel mai important este finalizarea regulamentelor care stau la baza Politicii Agricole Comune şi cu siguranţă când aceste regulamente vor fi finalizate Uniunea Europeană va comunica şi un termen clar până când va trebui să punem în formă finală acest Plan Naţional Strategic. Se vehiculează la nivelul Uniunii Europene că solicitarea pe aceste drafturi ale planului naţional strategic va fi sfârşitul anului acesta. Noi cu siguranţă vom îndeplini toate termenele solicitate de Uniunea Europeană”, a spus Marius Micu.
El a precizat că instituţia se află într-un stadiu foarte evoluat în ceea ce priveşte PNS. De exemplu, partea de intervenţie pe Pilonul II vine din analiza swot şi analiza nevoilor.
„Unde mai trebuie şi unde continuă discuţiile sunt pe acele condiţionări impuse prin Politica Agricolă Comună. Va trebui să stabilim, de exemplu, ecoschemele. Dar nici aici nu va fi o discuţie foarte complexă, întrucât noi avem ecoscheme. Trecem prin două programe, două exerciţii financiare şi imaginea generală o avem. Important este să stabilim cuantumul sumelor pe fiecare element în parte”, a adăugat oficialul MADR.
De asemenea, Micu a menţionat că draftul PNS va intra în consultare publică cu mediul asociativ, iar ulterior se va elabora o variantă finală a acestuia.