VIDEO Iarnă grea pentru apicultori. Populațiile de albine au scăzut drastic

După un an atipic din punct de vedere meteorologic care a adus pierderi masive producătorilor din domeniul agro-alimentar, o nouă iarnă vine ca o provocare pentru apicultorii români. Familiile de albine sunt slăbite și au nevoie de hrană suplimentară ceea ce înseamnă costuri mari pentru crescătorii de albine. Asta după ce 2020 a adus o diminuare a producției de miere și cu aproape 100% la unele sortimente, în anumite zone ale țării.

Apicultura trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Crescătorii de albine spun că populațiile din colonii sunt drastic diminuate, iar albinele au intrat în iarnă slăbite, fiind nevoie de hrană suplimentară care înseamnă cheltuieli în plus pentru apicultori.

„Apicultura în zona de sud-est a României a fost în consonanță cu toată agricultura. Practic a fost calamitată. Dacă colonia de albine trebuie să-și asigure propria hrană plus un surplus pentru apicultori, anul acesta nici propria hrană nu au reușit să și-p producă. Producția de miere a fost foarte mică și în zone izolate. Pierderea ce mai importantă o reprezintă puterea coloniilor de albine. Familiile de albine nu s-au mai putut dezvoltat. Anul acesta am avut colonii subdimensionate. Dacă în trecut, avem colonii cu 30.000-40.000 de indivizi, anul acesta s-a mers cu 20.000. Scăderea este dramatică, aproape la jumătate. Albinele nu și-au produs nici hrană. Acum se intervine cu turte, o hrană solidă. Practic avem grijă să nu ne moară. Un kilogram de turte costă între 5 lei și 8 lei. O colonie de albine are nevoie între 12 și 15 kilograme de turte pentru a ajunge în luna aprilie. Deci efortul apicultorilor este foarte mare”, a explicat Dragoș Gavrilă, apicultor.

Autor: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole