15 mai 2021 - 17:58

Iarna cu probleme pentru apicultori! Pierderi de 20-30% din populatia de albine

Probleme mari pentru apicultorii români la începutul lui 2020! Vremea deosebit de caldă din lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut riscă să le strice afacerile. Apicultorii spun că albinele, bulversate de temperaturile neobișnuit de ridicate, au depus deja ouăle, cu două luni mai repede decât ar fi trebuit să o facă în mod normal.

Din această cauză există riscul ca valul de frig să afecteze serios stupii. Sunt estimate pierderi de aproximativ 20-30% din întreaga populaţie de albine din România.

“Fiind variaţiile între zi şi noapte foarte ridicate, pe timp de zi undeva la 12-15 grade, iar noaptea undeva la 3-4 grade, cele care au fost mai bune au început ponta. Această pontă trebuia să se facă în perioadă după 1 febuari. Pot să spun că la stup foarte bun, de 8-9 rame iernate, au ajuns la 4-5 rame”, a declarat Ionel Pușcașu, un apicultor de pe Valea Feneșului, judeţul Alba, pentru știrile ProTV.

La câteva case distanţă, un alt apicultor, care are în jur de 300 de stupi, se roagă ca vremea să nu-l ruineze. “Au fost afectate de vremea din decembrie. Cele care au depus puiet nu mai stau în ghem şi se mută de pe puiet şi mor de foame. Piederi vor fi la 20-30%, vremea caldă le-a dat peste cap”, a spus apicultorul Teodor Tomuș. 

În plus, apicultorii susțin că albinele au ieşit din stup din cauza temperaturilor calde, iar o parte dintre ele nu s-au mai întors. ”A fost şi la 12-14 grade şi le-a bulversat. Ieşeau că vedeau că e cald. Au ajuns la umbră au îngheţat şi nu s-au mai întors”, a declarat apicultorul Ioan Bada.

Nici în zona Moldovei lucrurile nu stau mai bine. La iași, spre exemplu, 2 din 10 familii de albine au depus deja ouă, iar oamenii încearcă acum să salveze ce se mai poate, hrănindu-le suplimentar.

″Niciodata n-am dat hrană la albine în ianuarie, anul acesta o să o fac. Pot spune că în 25 de ani nu am văzut nicodata atât de mult”, a măsturisit și Doru Sănsuleanu.