22 iunie 2021 - 20:27

Iar caldura, iar seceta! Prognoza agrometeorologica 11-17 februarie

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -4…8°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2…12°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10…6°C în aproape toate regiunile, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheț la sol.
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei și Moldovei, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul și sudul Munteniei, sudul Olteniei și al Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%).

Rapiţa înfiinţată în perioada optimă pe suprafeţe restrânse îşi va continua înfrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general medie spre slabă.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile. Pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar, în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandări de specialitate:

 • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la
  culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomicole şi
  viticole;
 • Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ
  superficial la sol;
 • Aplicarea îngrăşămintelor organice în plantaţiile pomi-viticole;
 • Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de
  toamnă semănate în perioada optimă.