I-au trimis în judecată! Fraudă cu fonduri europene la vârful APIA

Fostul director general adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Bogdan Dumitru Dumitraşcu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la fraudă cu fonduri europene.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Dumitru Dumitraşcu, la data faptei director general adjunct al APIA, pentru instigare la fals intelectual şi instigare la complicitatea la folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”, se arată într-un comunicat al DNA remis vineri redacției AgroTV.

În acelaşi dosar au fost mai au fost trimişi în judecată Ionel Bucelea şi Florin Panaitescu, la data faptelor inspectori în cadrul APIA – Centrul judeţean Călăraşi, pentru „fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”, precum şi un fermier, pentru „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”, se mai arată în comunicatul DNA.

În rechizitoriu, anchetatorii notează că, în cursul anului 2020, în scopul obţinerii fondurilor nerambursabile, fermierul cercetat în prezenta cauză ar fi depus la APIA – Centrul judeţean Călăraşi mai multe documente şi declaraţii false care atestau împrejurarea neadevărată că lucrările executate de inculpat îndeplineau condiţiile pentru obţinerea subvenţiilor aferente Zonelor de Interes Ecologic, respectiv cultivarea unui amestec de culturi secundare (rapiţă şi titricale).

Printre documentele depuse la APIA se regăseşte şi un raport de control al inculpaţilor Ionel Bucelea şi Florin Panaitescu, încheiat după acţiunea de verificare în teren.

- Publicitate -

Potrivit procurorilor anticorupție, iniţial, ca urmare a unei activităţi de control, cei doi inspectori ar fi consemnat în raport faptul că pe terenul deţinut de fermier nu ar fi fost identificat stratul vegetal declarat pentru care solicitase subvenţia, ci doar o cultură de grâu comun, de toamnă. Ulterior, după o întâlnire cu inculpatul Bogdan Dumitru Dumitraşcu care, în perioada respectivă, era director general adjunct al APIA, cei doi inspectori, la instigarea primului, ar fi revenit şi ar fi consemnat în fals în raportul respectiv că pe suprafaţa de teren ce aparţinea fermierului, era înfiinţată şi cultură de strat vegetal.

În rechizitoriu se precizează că, prin demersurile menţionate mai sus, fermierul a obţinut de la APIA suma de 7.128 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Reprezentanții DNA menționează că Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călăraşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Bogdan Dumitru Dumitraşcu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10903)”, se mai arată în comunicatul DNA. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Cele mai citite articole