28 octombrie 2021 - 21:26

Hrănirea găinilor pe timpul iernii. Sftaturi utile pentru pui sănătoși

Hrănirea găinilor și a puilor pe timp de iarnă este un subiect care stârneste nenumarate intrigi în rândul celor cu experiență în domeniu. 

Pe timpul iernii, puii de casă nu au la dispoziție gândaci pe care să-i mănânce, dar le place să  zgârie sub o zăpadă ușoară și să ridice semințe sau să ciugulească deșeurile din grădina de toamnă. În zilele foarte reci și cu zăpadă, este o idee bună să le închideți în coteț.

David Frame, specialist în extinderea păsărilor la Universitatea de Stat din Utah,  spune că puii dintr-o fermă liberă găsesc o mulțime de mâncare în alte perioade ale anului, dar trebuie să-i ajuți cu dieta lor pe timpul iernii.

„Oferiți-le câteva resturi de masă din salate, sau pe măsură ce le tăiați. Salvați acele coji de morcov sau capetele salatei ori ale spanacului dar și alte lucruri de genul acesta. Aruncați în curtea lor, lăsați-le să se ciocnească în jurul resturilor. O altă idee care funcționează destul de bine este să tăiați un dovleac și să le lăsați să ciugulească în voie „, spune Frame. „Aceste plante de tip squash sunt foarte bogate în vitamina A, plus că le oferă ceva de făcut”.

Frame spune că hrănirea găinilor iarna se poate face și cu fân de lucernă cu frunze verzi, care este foarte bogat în vitamine. Dacă puneți o cantitate mică de fân într-o plasă și o agățați la nivelul solului, păsările fac exerciții și stimulare de la ciocnirea cu plasa. De asemenea, el recomandă oferirea porumbului crăpat ca zgârietură. Porumbul are un conținut ridicat de carbohidrați și ajută la menținerea încălzirii corpului lor.

Fii atent la puii tăi pentru a te asigura că nu devin subnutriți hrănirea găinilor

„De obicei, puii vor deveni mai slabi pe timpul iernii sau vor începe să dea semne de posibilă șchiopătare dacă au rahitism sau dacă nu primesc suficient calciu ori vitamina D”, spune el. „Aceasta este o preocupare reală și de aceea, probabil, cel mai important lucru în timpul oricărei situații meteorologice stresate,  este să vă asigurați că păsările au la dispoziție o cantitate adecvată de hrană echilibrată pentru pui, cu calciu și fosfor și alte lucruri de care ele au nevoie. „

Hănirea găinilor, mai ales pe timp de iarnă, este una uscată, prin urmare aportul de apa este obligatoriu pentru a le mentine sanatoase. Teoretic, vasul cu apa nu ar trebui sa stea in interiorul adapostului, pentru ca nu face decat sa creasca nivelul de umiditate din acesta, lucru nedorit. Practic, este la fel de important ca apa sa nu inghete, prin urmare va trebui sa gasesti o solutie ca sa rezolvi aceasta dilema

Iti poate fi de ajutor sa stii ca in comert exista adapatori speciale, care nu lasa apa sa inghete. Probabil ca e mai usor sa investesti ina sa ceva decat sa servesti apa calduta din doua in doua ore.