27 iulie 2021 - 18:14

Hrana viitorului va schimba din temelii industria agroalimentara

Până în 2023, costul proteinelor prevenite din cartea de vită și al celor produse de biotehnologie de precizie va fi același în SUA. Specialiștii de la RethinkX, citați de HotNews.ro, preconizează că după acest moment, gradul de acceptare al alimentelor moderne va crește rapid, reducând-o în următorii 5 ani la 10% din valoarea actuală și chiar falimentând-o până în 2030.

Astfel, schimbarea va fi cea mai „profundă, rapidă și plină de consecințe” în industria agroalimentară de la domesticirea plantelor și animalelor, acum 10.000 de ani. Ramificațiile vor fi profunde și vor schimba din temelii modul în care oamenii înțeleg agricultura și alimentația. În centrul atenției se află microorganismele, ele fiind, de fapt, sursa specifică de nutrienți de care avem nevoie. Potrivit raportului RethinkX, hrana constă în pachete de nutrienți, cum ar fi proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele și mineralele. Astăzi, avem tehnologia și uneltele necesare de a le accesa direct, de a construi nutrienți programând molecule complexe, utilizând fermentația de precizie.

Producția de alimente la nivel molecular promite o alimentație mai eficientă, prin nutrienți superiori și curați, fără aditivi dăunători precum chimicalele, antibioticele sau insecticidele utilizate astăzi în industria alimentară. În viitor, fiecare aliment va servi unui scop specific, iar mâncarea va fi mai hrănitoare, gustoasă și convenabilă.

Specialiștii preconizează că ramificațiile acestui fenomen își vor face simțită prezența în mai multe domenii între anii 2030 și 2035, cele mai profund afectate fiind economia, mediul înconjurător, zona socială și chiar geopolitica.

În privința banilor, se estimază că alimentele viitorului vor fi cu aproximativ 50-80% mai ieftine decât cele actuale, acest lucru ducând la economii importante – 100 de miliarde de dolari pentru americani în anul 2030. În schimb, în privința fermelor de bovine și industria lactatelor, veniturile în acest sector vor scădea cu 90% până în 2035, urmând să fie afectate în scurt timp și celelalte sectoare zootehnice și piscicole. Prețurile terenurilor agricole vor scădea cu 40 până la 80 la sută, iar țările cu investiții masive în fabricarea de produse animaliere vor suferi șocuri economice importante.

Schimbările vor fi importante și pentru mediul înconjurător. În 2035, mai bine de jumătate din pământul alocat acum pentru creșterea animalelor și producția de alimente va fi liber pentru alte scopuri. De asemenea, contribuția bovinelor la emisia de gaze de seră va scădea, în Statele Unite, cu 80% până în 2035, iar producția noilor alimente va reduce va reduce emisiile din sectorul agricol cu 65%. Consumul de apă pentru animalele domestice va scădea și el cu 75%.

În ceea ce privește zona socială, alimentele mai hrănitoare, mai ieftine și de bună calitate vor fi larg disponibile, acest fapt având un impact uriaș în combaterea foametei și sănătatea generală, în special în țările în curs de dezvoltare. Deși vor dispărea locuri de muncă în sectoarele aflate în declin, acestea vor fi înlocuite de oportunitățile de angajare în noile industrii.

Schimbări se vor produce și în relațiile dintre state, din cauza producției descentralizate de alimente. Marii exportatori de produse animaliere constata o reducere semnificativă a influenței pe care o au asupra țărilor care depind de acestea. Potrivit cercetătorilor, suprafețele mari de teren arabil nu vor mai fi o condiție pentru producția de alimente, deci și zonele mici și dens populate vor avea posibilitatea să devină surse importante de hrană.