Horă la DNA cu celebrul Ghiță Ciobanul și doi dansatori de la ansamblul „Banatul”

Dosarul în care DNA Timișoara investighează modul în care a fost pus la cale un mecanism de fraudare a subvențiilor europene pentru oi din rasa țurcană a ajuns într-o nouă etapă.

Totul a pornit de la o reclamație a celebrului Ghiță Ciobanul, care apare în reclamele pentru rețelele de telefonie mobilă, după cum scrie pressalert.ro.

„Un lucru normal care trebuia să se facă mai de mult. De câțiva ani de zile am solicitat anchetă. Am venit să dăm mai multe informații despre neregulile care se petrec în sectorul ovin. Până acum nu am fost ascultați de nimeni și sper ca acum să fim ascultați”, declara Gheorghe Dănulețiu, cunoscut publicului drept Ghiță Ciobanul, cu ocazia unei vizite în calitate de martor la DNA Timișoara.

Pe scurt, mecanismul de fraudare era următorul: Uniunea Europeană a decis să acorde subvenții pentru fiecare berbec cu origini confirmate. Investigațiile au scos la iveală faptul că asociațiile dădeau, contra prețului „corect”, certificatele de origine și crotaliile pentru berbeci fără niciun fel de verificare, cumpărătorii având posibilitatea să obțină ulterior subvenții pentru oile din rasa țurcană care, teoretic, aveau din momentul respectiv origine controlată.

Subvenția de la UE este de 18 euro/an pentru fiecare oaie, calculele fiind făcute pentru 35 de oi la fiecare berbec certificat. Astfel, toate oile născute ulterior erau considerate ca având origine controlată și se primeau anual subvenții de la Uniunea Europeană. De pildă, pentru 500 de oi, subvenția anuală ajungea la 9.000 de euro.

De la începutul anchetei, aproape 20 de persoane au fost puse sub acuzare pentru diverse infracțiuni de corupție sau asimilate faptelor de corupție.

Joi, 2 septembrie, de polițiștii de la DNA Timișoara i-au adus la audieri pe Lucian Pascariu și Anca Suba, doi reprezentanți ai Asociației Ovis Banatim din Timișoara, una dintre asociațiile care emiteau astfel de certificate de origine. Conform conturilor de Facebook, pe lângă activitatea de la asociație, cei doi sunt și dansatori la Ansamblul Profesionist ”Banatul” din Timișoara, relatează pressalert.ro.

Investigațiile procurorilor DNA au relevat că Lucian Pascariu era cel care elibera adeverințele de origine și crotaliile la pungă, iar Anca Suba era cea care ar fi trebuit să verifice, la anumite intervale de timp, existența berbecilor care, fiecare, ar fi trebuit să aibă crotalul aplicat. În realitate, toate situațiile se făceau din birou, fictiv.

În urma audierilor de joi de la DNA, Lucian Pascariu a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită și complicitate la fals material. Ancheta și audierile din dosar se află în continuare în desfășurare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole