HARTA. COD GALBEN de ploi, vant si descarcari electrice

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul  15 mai, ora 13:00 – 16 mai, ora 03:00. În intervalul menţionat, la început în nord-vestul şi centrul ţãrii, iar spre searã şi noaptea şi în jumãtatea nordicã a Moldovei, instabilitatea atmosfericã se va accentua şi se va manifesta prin frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului cu rafale de peste 60…70 km/h, iar în zona înaltã de munte peste 80…90 km/h, vijelii, cãderi de grindinã şi averse ce pot avea şi caracter torenţial. Punctiform cantitãţile de apã vor depãşi 25 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi în intervale de timp mai scurte.

Harta ANM: COD GALBEN de instabilitate atmosfericã accentuatã, 15 mai, ora 13:00 – 16 mai, ora 03:00

Caracteristici meteorologice, 15 – 16 Mai 2020
În acest interval vremea se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţãrii. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 11…26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximã a aerului se va situa între 16…33°C, pe aproape întreg teritoriul.
Temperatura minimã a aerului va fi cuprinsã între 6…18°C, în toate zonele de culturã.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 12…27°C la nivelul întregii ţãri, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la prãşitoarele semãnate pânã la aceastã datã. Se prognozeazã ploi sub formã de aversã, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi izolat cãderi de grindinã.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate din sol pe adâncimea de 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã, în majoritatea regiunilor agricole. Local în nordul Olteniei şi al Maramureşului, rezerva de apã din sol se va situa în limite satisfãcãtoare.

În cultura neirigatã de porumb, în stratul de sol 0-20 cm, seceta pedologicã moderatã, puternicã şi extremã se va semnala în Dobrogea, Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, izolat în centrul şi vestul Munteniei. Aprovizionarea cu apã a solului se va încadra în limite satisfãcãtoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul şi sudul Moldovei, nordul, vestul şi izolat sud-estul Munteniei.

- Publicitate -


Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfãşura pe ansamblu normal în aproape toatã ţara, iar pe terenurile cu o bunã aprovizionare cu apã a solului, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai intensificate. De asemenea, la cele întârziate fenologic şi local, pe terenurile cu deficite accentuate de apã în sol, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabã.
Culturile de orz şi grâu de toamnã se vor afla în fazele de alungire a paiului (30-100%), ?burduf? şi înspicare (10-50%), precum şi începutul înfloririi (10-30%), îndeosebi în semãnãturile înfiinţate în perioada optimã.
Rapiţa va parcurge predominant înflorirea (20-100%) şi formarea silicvelor (10-60%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
Funcţie de data semãnatului, la floarea-soarelui se vor semnala germinarea (40-100%), rãsãrirea (30-100%), precum şi apariţia primelor frunze (20-100%).
La porumb se vor înregistra fazele de germinare şi rãsãrire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (1-4 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bunã şi medie.
Sfecla de zahãr se va afla la germinare, rãsãrire şi apariţia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) la încolţire, rãsãrire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%).
Speciile de sâmburoase îşi vor continua creşterea fructelor/frunzelor/lãstarilor, iar seminţoasele, legarea rodului, înfrunzirea şi înflorirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lãstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, la nivelul întregii ţãri.
Lucrãrile agricole specifice (semãnat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizãri, erbicidãri, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Definitivarea semãnatului/plantatului la culturile prãşitoare (porumb, floarea-soarelui);
  • Efectuarea lucrãrilor de combatere a bolilor, buruienilor şi dãunãtorilor la speciile de toamnã;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
  • Continuarea aplicãrii îngrãşãmintelor minerale complexe în culturile de primãvarã.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole