HARGHITA: VERIFICĂRI APIA, PE TEREN. AFLĂ CE VERIFICĂ INSPECTORII!

Specialiştii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita controlează 30.000 de parcele ale fermierilor care au solicitat subvenţie, pentru a se vedea dacă realităţile din teren corespund cu informaţiile care se regăsesc în cererea de acordare a ajutorului de la UE, conform conducerii instituţiei.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat pentru AGERPRES că cele 30.000 de parcele pe care instituţia pe care o conduce trebuie să le controleze reprezintă un număr ‘imens’, dar se lucrează cu 20 de echipe în teren şi se va reuşi finalizarea acţiunii până la 1 octombrie.

Potrivit sursei citate, specialiştii APIA verifică dacă ceea ce fermierul a solicitat în cererea de subvenţie corespunde cu realităţile din teren.

‘Măsurăm terenul, vedem dacă suprafaţa declarată este aceeaşi cu suprafaţa măsurată, vedem dacă fermierul îndeplineşte condiţiile cerute de noi pentru a primi subvenţia, dacă terenul este cosit, dacă este întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, dacă este cultivat, ca nu cumva să fie abandonat sau lăsat în paragină’, a precizat Haschi Andras.

El a punctat faptul că, până în prezent, în urma controlului nu s-au identificat probleme deosebite, fermierii din judeţ având grijă să-şi lucreze terenurile, deoarece pentru mulţi dintre ei înseamnă singura sursă de venit.

‘Nu se poate spune că sunt probleme mari, suntem într-o zonă a ţării în care oamenii sunt gospodari, oamenii trăiesc în primul rând din agricultură, dacă nu-şi întreţin terenul nu au din ce să trăiască, de aceea pot să spun că faţă de multe zone din ţară terenul este mult mai în regulă ca oriunde altundeva. Terenurile sunt cultivate, când umbli prin ţară cu maşina vezi pe marginea drumului sute, mii de terenuri lăsate necultivate, oamenii de aici nu-şi pot permite acest lucru pentru că acesta este sursa lor principală de venit’, a arătat directorul APIA Harghita.

Peste 26.000 de fermieri harghiteni au depus în acest an cereri de subvenţie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru o suprafaţă de 180.000 de hectare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole