Haos TOTAL în comerțul cu cereale! ”Nu se mai ține cont de nimic. Va fi CUMPLIT”

Se anunță o vară haotică din punct de vedere al comerțului cu cereale. Costurile de transport au explodat în ultima vreme, fapt care va afecta grav comerțul din următoarele luni, avertizează Cezar Gheorghe, expert analist în comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, specialistul a prezentat situația la zi de pe piața cerealelor, explicând la ce trebuie să se aștepte fermierii pe parcursul acestui an.

”Din Ucraina, realist vorbind, eu cred că prin România nu vor putea să treacă mai mult de 500.000 de tone pe lună, iar asta deja impactează foarte mult piața locală. Pe piața locală, toată lumea stă deocamdată, pentru că este o logică a momentului; nu te apuci să vinzi pe isteria aceasta generală de creștere a prețurilor.

Revenind la costuri, nu numai prețul contează. Logistica va fi cumplită în luna iulie. Dacă ne vom descurca cu orzul și cu rapița și vor fi unități de transport, când va veni luna iulie și vor veni și fluxurile ucrainene spre noi, nu vom avea nici camioane, nici vagoane. Infrastructura noastră de cale ferată crapă efectiv.

Costurile s-au dublat. O barjă care mergea de la Galați la Constanța cu 10 euro, astăzi costă 20 de euro. În Giurgiulești, unde este un transbord pentru marfa ucraineană, s-a ajuns și la 30 de euro pe tonă. Este cumplit. S-a ajuns la costuri de transfer al mării până în frontiera românească de 120 de dolari. Nu se mai ține cont de nimic, e haiducie, cine plătește mai mult intră în față și i se ia marfa. E un haos total”, a subliniat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole