Haos pe piața cerealelor la Marea Neagră!

Este haos la Marea Neagră pe piața cerealelor! În întreaga lume se remarcă acum o tendinţă de protecţionism alimentar. Pe fondul conflictului armat din Ucraina mai multe state ale lumii au luat decizii radicale și au oprit exporturile.

Potrivit Bloomberg haosul creat pe piața cerealelor la Marea Neagră aduce efecte până pe bursa de mărfuri de la Chicago. Experţii vorbesc de o furtună perfectă care loveşte exporturile de ulei de floarea-soarelui. Materiile prime, inclusiv cele alimentare, se scumpeau deja şi înainte de război, fiind înghiţite de valul de inflaţie care zguduie economia mondială.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de porumb din lume, a suspendat livrările pentru a asigura nevoile de consum ale po­pu­laţiei în condiţii de război. A oprit şi alte exporturi de produse alimentare esenţiale.

Deşi SUA sunt departe de scena invaziei ruse din Ucraina, pe piaţa de acolo cotaţiile po­rumbului au sărit în sus cu peste 10% de la începutul conflictului.

De tulburările de pe piață nu a scăpat nici uleiul de palmier. Indonezia, care nu are nicio legătură cu răz­boiul din Europa, a limitat exporturile pentru a stăvili scumpirea uleiului de gătit. Această ţară este cel mai mare producător de ulei de pal­mier la nivel mondial, iar golul lăsat de res­tricţii pe piaţa mondială trage preţurile în sus.

În Europa, tendinţa de protecționism și securitate alimentară este extrem de puternică în zona de est, cu precădere în ţările cele mai apropiate geografic de Ucraina, dar şi politic de guvernul de la Moscova. Serbia a anunțat că interzice de săptămâna aceasta exportul de ulei vegetal, porumb, grâu şi făină. Scopul este de a menţine preţurile stabile în ţară şi regiune în cazul în care Rusia sistează exporturile de grâu şi porumb, potrivit SeeNews, citat de ziarulfinanciar.ro.

Ungaria a interzis și ea exporturile de cereale. Ministrul maghiar al Agriculturii a explicat că războiul din Ucraina împinge în sus preţurile până la cote nemaivăzute în ultimii 14 ani.

Guvernul ucrainean a introdus interdicţii de export pentru produse şi mărfuri alimentare de bază cum sunt grâul, porumbul, carnea de pasăre, sarea, zahărul şi, din nou, uleiul de floarea-soarelui, potrivit agenţiei Interfax.

Ucraina contribuia înainte de război cu aproape 20% la importurile de grâu ale UE şi cu 13% la cele de seminţe oleaginoase. Între 25% şi 45% din uleiul de floarea-soarelui rafinat în UE veneau din Ucraina.

Rusia şi Ucraina împreună furnizau peste o trei­me din grâul şi orzul de pe pieţele mon­dia­le, 17% din porumb şi mai mult de 50% din ule­iul şi seminţele de floarea-soarelui, notează Euractiv.

Înainte de invazia armată a Ucrainei, guvernul de la Moscova introducea măsuri pentru descurajarea exporturilor alimentare prin suprataxe, scopul fiind de a frâna scumpirile ieşite de sub control.

Potrivit analiștilor de pe piața mondială a cerealelor cu două dintre cele mai mari surse de cereale şi ulei alimentar ieşite din joc, piaţa globală s-a dezechilibrat

Albania şi-a avertizat poporul că banala pâine ar putea să dispară curând de pe meniu. În Bulgaria, fermierii se tem că şi acolo vor fi interzise exporturile, dar deocamdată guvernul a anunţat că vrea doar să-şi mărească rezervele de cereale cumpărând de la producătorii locali.

Trederii arată că după izbucnirea războiului din Ucraina, celelalte state producătoare de la Marea Neagră şi din regiune simt presiuni pentru creşterea exporturilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole