Piața cerealelor și oleaginoaselor trece prin momente extrem de interesante, pe fondul problemelor mari legate de producția din Uniunea Europeană, cea mai bine plătită categorie de mărfuri în aceste momente este reprezentată de semințele de floarea soarelui, pe care se bat procesatorii de pe întregul continent.
”La nivel național nu avem suficientă marfă, dar surprizele nu contenesc să apară. Nici în Franța nu poate fi recoltată marfa de pe câmp, pentru că plouă în continuare, iar recolta de floarea soarelui franțuzească începe să se topească. Fermierii francezi au putut să recolteze doar 20% din recolta de floarea soarelui, iar acolo s-a declanșat, ca în România, Bulgaria și Ucraina, o criză a acestei materii prime, unde prețurile au început să crească necontrolat, fermierii nu doresc să vândă marfa, iar procesatorii aleargă în stânga și în dreapta pentru a încerca să-și acopere necesarul de producție.
Ucraina are 24 de milioane de tone capacitate de procesare anuală, însă în acest an vor avea 10-11 milioane de tone de semințe de floarea soarelui ca producție primară pentru extracție. Identic se întâmplă și în Bulgaria, care are o capacitate de procesare de 3,5 milioane de tone, iar recolta lor din acest sezon are doar 1,3-1,4 milioane de tone”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.
În acest context, atât procesatorii, cât și comercianții din Portul Constanța cumpără semințele de floarea soarelui la un nivel de 535 de dolari pe tonă, însă prețul poate crește semnificativ, în funcție de calitatea semințelor.
”Pe tot acest fond, semințele de floarea soarelui au o creștere susținută și vedem prețurile în Portul Constanța la un nivel de 535 de dolari/tonă. Același nivel în plătesc procesatorii, iar dacă vorbim despre floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic, aceasta poate depăși 600 de dolari/tonă”, a mai subliniat fondatorul AGRI Column.