Haos în Parlament, pe spatele și buzunarele fermierilor!

Nici bine nu a fost promulgată legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, că deja apar primele disensiuni. Producătorii români spun că legea, în forma în care a fost adoptată, nu-i ajută prea mult, iar punctul lor de vedere este susținut și de către unele voci din Parlamentul României.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, a explicat că forma în care legea a fost promulgată diferă mult față de ceea ce fusese stabilit la Senat, iar o serie de măsuri benefice pentru producătorii români au fost eliminate.

”Această lege ar fi putut să fie mai completă. Sunt diferențe și îmi pare rău că colegii mei deputați nu au înțeles anumite nuanțe din lege, așa cum a trecut ea de Senat. Aș da câteva exemple. La Senat, în urma dezbaterilor cu formele asociative, am putut să înțeleg exact care este mecanismul în relația comercială cu retailerul și am spus că primul lucru care trebuie rezolvat este problema termenelor de plată. Nu e posibil ca cel puternic și mai bine finanțat să stea pe cash-flow-ul fermierului. În sensul acesta, termenele de plată au fost stabilite de 14 zile, respectiv 30 de zile de la data recepției. Din păcate, colegii din Camera Deputaților au considerat că aceste termene înseamnă o practică comercială neloială doar atunci când termenul prevăzut în contractul comercial va fi depășit”, a explicat George Scarlat în direct la AGRO TV.

Senatorul nu s-a oprit aici cu exemplele. Potrivit lui, mai există și alte aspecte în lege care au fost modificate și care vor avea efecte negative asupra fermierilor români.

”Întotdeauna am fost împotriva a ceea ce înseamnă taxe și risturne. La Senat, am specificat că este interzis să se solicite reduceri financiare și comerciale sub formă de rabaturi, remize și risturne pentru produsele agricole și alimentare. La Camera Deputaților s-a modificat, iar legea promulgată sumă acum așa: este interzis să se aplice reduceri financiare și comerciale sub formă de rabaturi, cu excepția remizelor și risturnelor a căror reduceri cumulate să nu fie mai mari de 20% aplicați în funcție de valoarea facturată. (…) Ținând cont de contextul geopolitic și economic, am spus că fermierul nu are de unde să suporte aceste reduceri de preț, or dacă marja cea mai mare este pusă pe lanț de către comerciant, să facă singur acele reduceri pentru consumator la raft, nu pe buzunarul producătorului român. E o altă diferență majoră.

Încă o chestie de nuanță, dar foarte importantă, se referă la faptul că la Senat, o practică comercială neloială în mod repetat am definit-o ca fiind mai multe practici comerciale săvârșite într-un interval de 12 luni de la înregistrarea sesizării și comunicării acesteia. La Camera Deputaților sună așa: în mod repetat înseamnă constatarea unei practici comerciale neloiale într-un interval de 2 ani de la emiterea unei decizii prin care a fost constatată și sancționată cu contravenție săvârșită de aceștia. Păi o decizie poți să o iei după o anchetă de 2-3 ani a Consiliului Concurenței. În tot acest timp, dacă continui cu acele practici comerciale neloiale, îl aduci la sapă de lemn pe producător”, a mai spus George Scarlat.

Actul normativ promulgat adoptat de Parlament și promulgat de Președintele României are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, în vederea stabilirii unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relaţiile dintre cumpărătorii şi furnizorii din cadrul acestui lanţ de aprovizionare, prin reglementarea termenelor de plată, a competenţelor şi atribuţiilor autorităţii de concurenţă, desemnată pentru a asigura aplicarea la nivel naţional a prevederilor directivei, precum şi a sancţiunilor aplicabile autorului încălcării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole