Accesarea fondurilor europene reprezintă un domeniu de interes pentru foarte mulți fermieri din România, însă cifrele legate de implementarea acestor proiecte ne arată o realitate destul de tristă.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Cristian Găină a vorbit despre importanța finanțării proiectelor cu adevărat fezabile, în loc de vânătoarea de punctaje cât mai mari care se practică acum în accesarea fondurilor europene. Potrivit consultantului, doar unul din șase proiecte ajung să fie finalizate cu succes, tocmai din cauza asumării de către fermieri a unor obiective nerealiste.
”Înainte de toate, ca să acceseze ceva, fermierul trebuie să aibă un produs fezabil. Trebuie să aibă un plan de afaceri, o validare a capacității dânsului și niște obiective pe care și le propune. O repet ostentativ: ideea că deții un patrimoniu este o condiție necesară, dar nu este suficientă. Trebuie să știi exact unde vrei să te duci și cui te adresezi. Nu este scopul să te adresezi doar autorității pentru niște bani, ci trebuie să te adresezi pieței cu produsul. Tu trebuie să știi ce ai de gând să realizezi și cui te adresezi să te ajute în țelul tău. Finanțarea nu este țelul, ci instrumentul de ajutor pentru a-ți atinge țelul un pic mai facil.
Un plan de afaceri, un management strategic sau o analiză a capacității este absolut necesară. Nu există consultant 100%, există consultant care te ajută atât cât poți duce tu, pentru că dacă tu nu poți să te încadrezi în politici, consultantul, dacă este lipsit de moralitate și de etică profesională, poate să-ți cosmetizeze proiectul, îți face 200 de puncte și ești campion la ce? La nimic; la o selecție, la blocat niște bani. Să știți că raportul este unul trist: un proiect din șase ajunge la final. Nu se discută de lucrurile acestea”, a precizat Cristian Găină.
Potrivit specialistului, există o parte a pieței de consultanță care profită de fermieri, făcându-le proiecte de tip șablon, care au șanse mari să intre la finanțare, însă șanse minime de a putea fi ulterior implementate în realitate.
”Proiectul nu este real când trece de lista de selecție; proiectul este cu adevărat real când este implementat și în perioada de funcționare și de monitorizare a lui, este natural pentru tine să îl realizezi. Altfel, sunt atâtea dezangajări, sunt pline listele de selectați care nu ajung să fie finanțați, pentru că nu au capacitate; și-au asumat acolo o grămadă de obiective, dar degeaba. Consultantul și-a luat banii, el este de succes, pentru că ți-a trecut proiectul, doar că proiectul acela nu îți aparține și nu ține cont de tine.
Această eșablonare de proiecte se întâmplă într-o piață de consultanță tip platformă. Sunt zeci de platforme din acestea care vin cu niște chestionare, niște șabloane prin care se fac zeci de proiect așa, alandala, îți pun acolo toate lucrurile, tu nu ai nici măcar idee ce înseamnă, ți-a trecut proiectul, ți-a luat banul, iar tu nu poți să mergi mai departe, dar ai dat o căruță de bani. Aceste tipologii de proiecte sunt exact contra orice se numește consultanță”, a mai precizat Cristian Găină.
Calculul de acasă nu se potrivește cu cel din târg și dacă calculul îl faci acum și între timp ai pandemie ,criza economică , război, guvernanți incapabili, autorități lipsite de interes nu mai poți previziona corect! In teorie toți sunt buni !Așa ca păstrați-va îndrumările lipsite de substanța !!!
D-le Adrian , în 20 de ani de consultanță am cunoscut sute dintre cei ca dvs, cei care arunca întotdeauna vina în alta parte. Agenda unui proiect nu tine de ceilalți, doar dacă v-ati bazat doar pe ei, nu pe dvs, ceea ce va face sa păreți nepregătit. Mai mult , sa aveți dreptul sa evaluați mesajul meu tine de educație și de experiență. Ceea ce nu regasesc, dar mult succes!