„Trebuia să ne confruntăm cu seceta și pierderea recoltelor ca să ne ocupăm de irigații”, este concluzia pe care o pot trage, cu amar, fermierii, parafrazând o declarație celebră…
Dar cum o veche zicală spune că mai bine mai târziu decât niciodată, iată că Guvernul este pregătit să recunoască din nou caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigaţii.
Astfel, vineri, 15 iulie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere publică pe site-ul instituției proiectul de HOTĂRÂRE privind reacordarea recunoaşterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigaţii sau a părților de amenajări de irigații, de modificare a Anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului prin actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România.
„Se reacordă recunoaşterea caracterului de utilitate publică pentru amenajările de irigaţii sau a părților de amenajări de irigații, cu datele de identificare prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se spune în Art.1 al noului act normativ.
În Hotărâre se precizează că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi va actualiza în mod corespunzător datele din evidenţa cantitativ-valorică şi, împreună cu Ministerul Finanţelor, va opera modificarea corespunzătoare a Anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare.
„Necesitatea reabilitării infrastructurii de desecare și drenaj aparţinând domeniului public al statului este dată, pe de o parte de faptul că schimbările climatice, prin concentrarea precipitațiilor în perioade scurte de timp urmate de perioade secetoase, determină o accelerare a degradării însușirilor solului prin înmlăștiniri temporare, compactare, sărăturare secundară, iar pe de altă parte de reducerea severă a funcționalității infrastructurii de desecare și drenaj, mult diminuată față de parametrii la care au fost proiectați”, se mai arată în document.
Prevederile complete ale actului normativ, precum și lista amenajărilor pentru care se propune reacordarea caracterului de utilitate publică, alături de toate specificațiile tehnice, le puteți consulta aici.