20 ianuarie 2022 - 04:47

Guvernul PNL anunta schimbari la APIA si AFIR! Cine este vizat?

După cum v-am arătat ieri, Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat, le-a prezentat colegilor săi programul de guvernare care conține măsurile pe care dorește să le pună în aplicare în cazul în care va fi învestit.

Printre altele, documentul prezintă o listă de 10 măsuri pe care PNL le consideră esențiale pentru agricultură. Una dintre acestea se referă la reformarea celor două agenții de plăți, APIA și AFIR, instituții care gestinează miliardele de euro venite de la Uniunea Europeană pentru plățile directe ale fermierilor, resectiv pentru măsurile de dezvoltare rurală.

”Reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cu accent pe debirocratizarea procedurilor în
scopul accelerării absorbției fondurilor europene”, se precizează în documentul propus de Orban.

Deocamdată, deși PNL a anunțat intenția de reformare a acestor instituții, nu există detalii concrete despre cum se va face acastă reformă. Se pare că accetul va fi pus pe debirocratizare, însă, înainte de a face orice schimbare, activitatea celor două instituții va fi probabil bine evaluată. Un cuvând important de spus va avea campania de plată a avansului APIA, procedură aflată în desfășurare, dar și gradul de absorbție atins pentru fondurile europene prin proiecte pe PNDR.

Măsurile de reformar prouse de PNL s-ar putea să nu fie atât de drastice precum sar aștepta unii, deoarece cele două instituții par a fi intrat pe un făgaș normal de funcționare în ultimii ani.

Unele speculații arată că cele două instituții ar putea fi contopite, însă nu se știe cât de seriase sunt aceste discuții. Se pare însă că România este sinura țară la nivel Uniunii Europene care are două agenții de plăți pentru agricultură, celelalte state având o singură agenție care gestionează fondurile europene pentru sectorul agricol.