27 mai 2022 - 18:54

Guvernul a interzis folosirea unui antibiotic uman in hrana animalelor

Crescătorii de carne de pui din India nu vor mai putea folosi colistină – unul dintre antibioticele utilizate în ultimă instanţă pentru a trata diferite afecţiuni la oamenii.

Guvernul indian a interzis utilizarea acestuia, iar în acest sens, o anchetă a Biroului de Jurnalism de Investigație a fost demarată care a dezvăluit că acest antibiotic a fost folosit pe scară largă în hrana animalelor pentru păsările de curte și alte animale. Acest medicament nu poate fi utilizat ca medicament veterinar pentru animalele de fermă.

Ancheta a constatat că sute de tone de colistină au fost expediate în India și că medicamentul a fost vândut de companii farmaceutice internaționale și interne, fără a fi nevoie de rețetă. Ministerul Sănătății din India a emis o notificare care interzice „fabricarea, vânzarea și distribuția de colistină medicamentoasă pentru animale, păsări de curte, acvacultură și suplimente pentru hrana animalelor, deoarece implică expunerea la ființe umane”.

Interdicția urmărește recomandările de la începutul acestui an de către cel mai important organism consultativ al Indiei privind drogurile, Comitetul Consultativ Tehnic pentru Droguri, precum și de Comitetul Național de Rezistență Antimicrobiană.

Dr. Abdul Ghafur, un medic pentru boli infecțioase care sfătuiește comitetul, a salutat interdicția: „Guvernul indian este convins că utilizarea acestui antibiotic este o ultimă soluție. Rezistența colistinei crește în practica clinică, iar antibioticul în cauză este utilizat pe scară largă în păsările de curte și acvacultură ca agent de promovare a creșterii”, iar o astfel de practică ar trebui să se oprească.

Tim Walsh, profesor la Universitatea Cardiff, care a cercetat gena mobilă rezistentă la colistină, a declarat că interdicția indiană a fost un pas binevenit, monitorizarea și aplicarea acesteia fiind crucială.

„Arată un element de angajament al guvernului central al Indiei, dar rămâne de văzut dacă are vreo tracțiune la nivel de stat sau la nivel local. Dar chiar dacă impactul său nu este ceea ce am putea spera, cel puțin este adăugarea unui mesaj pe care trebuie să-l folosim o dată pentru totdeauna cu privire la diferitele medicamente pe care le folosim la animalele faţă de cele utilizate le folosim la om”.

*În Uniunea Europeană utilizara antibioticelor în fermele zootehnice este strict reglementată!


Citeşte şi: Un proiect de maxim interes pentru fermieri va fi lansat in curand

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.