Guvernul alocă mai puțini bani pentru programul Rabla, Rabla plus și Casa Verde

Guvernul a adoptat măsuri radicale prin reducerea semnificativă a subvențiilor pentru fotovoltaice, mașini electrice și mașini noi în general. Ecotichetul pentru mașinile electrice a fost redus drastic de la 11 mii de euro la puțin peste 2.000 de euro, iar prima pentru programul Rabla s-a diminuat la jumătate, la fel și pentru instalarea de centrale fotovoltaice.

Un proiect de ordonanță de urgență publicat astăzi propune scăderea valorii etichetelor acordate în cadrul Programului Rabla, Rabla plus și Casa Verde.

În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 este de maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate. Această primă se acordă doar dacă beneficiarul deține în proprietate autovehiculul uzat pentru o perioadă mai mare de trei ani.

În privința autoturismelor electrice, cuantumul ecotichetului acordat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic pentru perioada 2020 – 2024, este de maxim 10.000 lei. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față anii anteriori, care ajungea la 54 de mii de lei pentru achiziționarea unui autovehicul electric și până la 26 de mii de lei pentru un autoturism Plug-in Hybrid (PHEV).

În plus, statul reduce finanțarea prin Programul Casa Verde Fotovoltaice la 10.000 lei per solicitant, în comparație cu suma actuală de 20.000 lei. Astfel, în anul 2024, finanțarea acordată prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, este de 10.000 lei per solicitant, conform Ordonanței de Urgență publicată astăzi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole