GUVERN: Schemă de ajutor de minimis de 890.000 de lei pentru meșteșuguri și artizanat

mestesugari_iiiOperatorii economici din domeniul meșteșugurilor și artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis în condițiile în care Guvernul a adoptat astăzi, la propunerea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Memorandumul cu tema ‘Încadrarea schemei de ajutor de minimis — Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului — în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român’.
Sprijinirea dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii este o prioritate atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național, deoarece această categorie de agenți economici, constituie coloana vertebrală a oricărei economii moderne.
În această toamnă va fi organizat, de altfel, un festival al antreprenoriatului, care ‘face parte din demersurile guvernului de activare și susținere a potențialului economic al sectoarelor culturale și creative din România. În cadrul evenimentului, poziționat ca un festival al industriilor creative, vom îmbina cultura cu inițiativa de business, iar autoritatea publică se poziționează ca facilitator și catalizator al inițiativei private, ca determinant al dezvoltării sectorului creativ și cultural’, a declarat Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
Prin măsurile de sprijin pentru IMM-uri la nivel național, care se încadrează în politica la nivel european, se urmărește: îmbunătățirea ritmului de creștere economică și a competitivității întreprinderilor într-o economie bazată pe cunoaștere, cu un puternic accent pe globalizare; promovarea spiritului antreprenorial; îmbunătățirea cadrului financiar pentru întreprinderi, în special pentru IMM; facilitarea accesului la finanțare.
Scopul schemei de ajutor de minimis, administrată de Oficiile Teritoriale pentru IMM și Cooperație, este de a susține operatorii economici prin stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare la târguri, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 si este complementară cu programele finanțate din fonduri europene.
Schema de minimis este concepută ca program multianual, până în anul 2020, cu finanțare de la bugetul de stat, iar selecția beneficiarilor ajutorului de minimis se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat și cu respectarea unor condiții de eligibilitate.
Schema de minimis pentru meșteșuguri și artizanat, cu finanțare de la bugetul de stat este elaborată pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe următorii ani. Data estimată la care va intra în vigoare această schemă este luna septembrie 2016, iar perioada estimată în care se vor efectua plățile ajutorului de minimis este până la finalul anului 2016.
Schemele de minimis pentru sprijinirea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii implementate prin programele naționale sunt bugetate pentru anul 2016 cu suma de 159,490 milioane lei lei, conform anexei la legea bugetului de stat pe anul 2016, nr. 3/35/02 pag. 2 la cap bugetar 55.16 în cadrul titlului VII ALTE TRANSFERURI, Sprijinirea înființării de noi întreprinderi și susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
Conform Anexei 3/35/27 la Legea bugetului de stat pentru anul 2016, bugetul schemei de ajutor de minimis pentru meșteșuguri și artizanat este 890.000 lei.
Numărul minim al operatorilor economici beneficiari ai acestei scheme de ajutor de minimis este estimat la 160/an, respectiv 800 beneficiari pentru perioada 2016-2020.
Ca efecte ale implementării schemei de minimis pentru înființarea și dezvoltarea IMM-urilor, se preconizează:
a) stimularea cererii interne de servicii și produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală;
b) dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale;
c) îmbunătățirea accesului meșteșugarilor la informații de piață și facilitarea valorificării acestor informații;
Rezultate preconizate:
a) câștigarea de piețe externe noi pentru acest tip de produse și servicii;
b) creșterea vizibilității pe piață atât a meșteșugarilor, cât și a produselor și serviciilor furnizate de aceștia;
c) promovarea serviciilor și produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiționale și având o componentă de prelucrare manuală semnificativă;
Informații suplimentare:
În perioada 2009-2015, au fost finanțați prin intermediul Programului un număr de 625 operatori economici. Bugetul schemei, aprobat prin legea bugetului de stat pentru perioada 2009-2015 a cumulat 7,780 milioane lei lei, ceea ce a permis finanțarea a 625 operatori economici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole