Guvernul va plăti perdele forestiere de protecţie şi pe terenurile private

Realizarea de perdele forestiere va fi permisă şi persoanelor private, nu numai autorităţilor, iar finanţarea va fi acordată tuturor lucrărilor de acest tip, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, prin adoptarea acestei ordonanţe se asigură finanţarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecţie cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecţie a căilor de comunicaţie care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

Noile prevederi privind aceste perdele forestiere de protecţie au fost aprobate miercuri de Guvern, în şedinţă, la propunerea MMAP, prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002.

„Până acum, prin lege, se finanţau strict perdelele de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanţate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecţie, atât în jurul localităţilor, cât şi a câmpurilor şi a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent. Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunităţile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează şi solul împotriva eroziunii, îmbunătăţesc şi bilanţul hidric, purifică aerul din oraşe şi ajută la îmbunătăţirea factorilor climatici. Dincolo de finanţare, am mai făcut o modificare importantă prin care toţi proprietarii români de terenuri vor putea înfiinţa, pe aceste suprafeţe, perdele forestiere de protecţie, beneficiind inclusiv de finanţare”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Pentru a avea acces la perdelele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii, precum şi la proprietăţile aflate în vecinătatea perdelelor, se pot delimita drumuri de acces cu o lăţime de 3 – 4 metri, amplasate la una dintre marginile perdelelor, cu ajutorul documentaţiilor tehnico-economice.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, potrivit legii, va furniza, la cerere şi cu titlu gratuit, informaţiile disponibile în format analogic în vederea realizării documentaţiilor tehnico-economice, prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară.

Actul normativ aprobat miercuri va conduce la creşterea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră şi la reducerea efectelor viscolelor şi a zăpezilor masive asupra circulaţiei autovehiculelor pe drumurile naţionale şi autostrăzi.

- Publicitate -

Datele ministerului de resort arată că, până în prezent, la nivel naţional, au fost plantate 197,27 de hectare de perdele forestiere de protecţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole