GUVERN: MĂSURI SUPLIMENTARE PENTRU DIMINUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU PESTĂ PORCINĂ

Guvernul a decis că fâșia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina și cu Republica Moldova, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, se stabilește drept zonă de mare risc și va fi supusă unei supravegheri intensive, a porcilor domestici și a porcilor mistreți existenți aici.

Prevederea este cuprinsă într-o hotărâre de guvern adoptată în ultima ședință, care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative.

În contextul epidemiologic actual, al apariției primului focar de pestă porcină africană pe teritoriul țării noastre și al evoluției acestei boli pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova, a fost necesară modificarea corespunzătoare a strategiei actuale și implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor pentru controlul și eradicarea acestei boli.

Alte modificări cuprinse în actul normativ vizează:

* atingerea unei densități mai reduse a porcilor mistreți, până la un nivel acceptabil, sub 0,5 mistreți pe kmp, pentru a se împiedica răspândirea bolii;

* achiziționarea de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, a unui număr de opt incineratoare mobile, pentru incinerarea cadavrelor rezultate în urma aplicării măsurilor de ucidere, pentru controlul și eradicarea bolii;

* implicarea Ministerul Mediului, prin autoritățile competente pentru protecția mediului din subordinea acestuia, la identificarea și stabilirea metodelor alternative de ecarisare.

Fondurile necesare pentru realizarea Programului se asigură prin bugetele instituțiilor implicate în punerea în aplicare a acestuia, în limita bugetelor aprobate, conform legilor bugetare anuale, precum și din fondurile aprobate cu această destinație prin deciziile anuale ale Comisiei Europene privind aprobarea programelor naționale de eradicare și control al bolilor animalelor și a finanțării acestora.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole