Legislație europeană: Gunoiul fermierilor români e mai periculos ca al fermierilor din Belgia, Olanda și Germania

Eurodeputatul Daniel Buda a ridicat o întrebare legitimă în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice, unde a avut loc, săptămâna aceasta, un schimb de opinii referitor la protecția mediului prin dreptul penal și înlocuirea Directivei 2008/99/CE: „De ce fermierul din România are nevoie de platforme de zeci de mii de metri cubi de beton, iar fermierul din Belgia, Olanda, SUA, Germania, își poate pune bine merci gunoiul la capătul tarlalei? Nu avem aceeași legislație europeană?”

În cadrul dezbaterilor, raportorul European Antonius Manders că este nevoie să se creeze un cadru legislativ la nivelul UE astfel încât ca Eurojust, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală, să poată acționa mai lesne pentru a pune capăt poluării rezultate din depozitarea și manipularea necorespunzătoare a gunoiului.

„Nu se poate ca cei care poluează doar în scopul de a obține mai mult profit, să se spele pe mâini și să spună: nu am fost eu de vină ci altcineva, cineva din întreprindere. Când aceștia poluează, e nevoie și de sancțiuni. Aceasta este propunerea. Totodată, pentru simplificarea lucrurilor se propune ca cei de la Eurojust să fie cei care dețin mandat pentru a întreprinde acțiuni iar ei pot coopera cu EPO. Ar trebui ca Eurojust să fie în măsură să acționeze atunci când autoritățile locale solicită o astfel de acțiune sau atunci când vorbim de o acțiune transfrontalieră. Americanii spun: gunoiul înseamnă bani. E adevărat că acesta e un business care crește, comparativ cu drogurile, traficul de ființe umane. Dacă vrem să ne continuăm viața pe această planetă, noi și copiii noștri, trebuie să punem capăt acestui fenomen de poluare”, a spus Antonius Manders în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice.

La rândul său, eurodeputatul Daniel Buda a ridicat în cadrul ședinței probleme cu care nu doar România, ci chiar mai multe state din Europa se confruntă atunci când vine vorba de mediu. Acesta a subliniat că problemele de mediu trebuie privite în strânsă legătură cu cele legate de agricultură, arătând este important să se discute și despre captarea ilegală a apelor subterane și de suprafață, precum și despre complexitatea platformelor de gunoi, despre criteriile pe care acestea trebuie să le îndeplinească ca să fie conforme, dar și despre obligațiile fermierilor din acest punct de vedere.

“Mulțumesc foarte mult raportorului pentru expunere. Așa cum vorbeam cu una din colegele de la EPP înainte de dezbatere, problema mediului este una foarte complicată. Nu poți pune granițe nici între Germania și Belgia, sau între România și Ungaria, și așa mai departe. În același timp însă, plecăm de la nevoia de a face tot ceea ce e este necesar să protejăm mediul. Dar eu cred că trebuie să plecăm în primul rând de la ceea ce înseamnă predictibilitatea normelor juridice. În timpul liber sunt și avocat și chiar de penal, am lucrat și în ceea ce înseamnă aceste probleme de mediu. Este important să definim foarte clar care este conduita pe care trebuie să o aibă un agent economic sau orice altă persoană care poate să intre într-o zonă de conflict penal. Inițial voiam să am o reacție puțin mai dură legat de ceea ce înseamnă sarcina probei. De regulă cel care acuză trebuie să adune probele necesare în acel sens. E o chestiune complexă, trebuie să vedem până la urmă unde putem să răsturnăm sarcina probei, însă ca avocat, niciodată nu mi-aș putea permite să propun asta. Cel care face acuzarea trebuie să adune probe suficiente astfel încât să pună pe masa decidentului, a instanței, ceea ce este necesar pentru a aplica o sancțiune. Mă îngrijorează câteva chestiuni care sunt legate de agricultură, legat de captarea ilegală a apelor subterane sau de suprafață. Aici ar trebui puțin detaliat. Ce înseamnă această captare ilegală? La ce dimensiune ducem această chestiune? Este secetă, sunt perfect de acord că trebuie să avem foarte mare grijă. Va fi una dintre marile probleme în viitor și nu în viitorul îndepărtat”, a atras atenția Daniel Buda.

Acesta a subliniat, de asemenea, că este necesară o uniformizare a legislației la nivelul Uniunii Europene, pentru a nu lăsa loc unor practici discriminatorii în ceea ce privește gunoiul rezultat din activitățile agricole ale fermierilor.

„Am avut o discuție cu Comisarul Gărzii de Mediu din România legat de ceea ce înseamnă platformele de gunoi. Există o mare dezbatere în statele membre precum Germania, Franța, Olanda și pe bună dreptate. Fermierii nu trebuie să fie obligați să aibă o platformă de gunoi betonată și cu tot felul de sisteme complicate de captare a purinului. În România trebuie să faci o întreagă construcție complexă, deși avem aceeași legislație. Haideți să uniformizăm legislațiile la nivel european astfel încât să putem să fim predictibili”, a subliniat Daniel Buda.

În opinia sa, este necesară o atenție mărită și în privința sancțiunilor care sunt prevăzute.

„Evident că voi lucra pe această Directivă îndeaproape. Nu cred că putem să mergem pe sancțiuni de natura unei lichidări judiciare. Cum definim lichidarea judiciară? Mi se pare cam mult. Trebuie să fim atenți la aceste chestiuni astfel încât să putem să facem o legislație bună și în același timp care să și aibă eficacitate”, a mai spus Daniel Buda.

Eurodeputatul român și-a exprimat însă rezervele în privința sporirii competențelor parchetului european și asupra problemelor legate de mediu.

„Legat de sporirea competențelor: aș fi rezervat. Parchetul european a avut ca rațiune, în momentul în care a fost înființat, să se ocupe de aspecte financiare. Vedeți că și așa în momentul de față nu are capacitatea de a lucra cum trebuie pe această zonă a crimelor financiare. Dacă îi mai dăm și noi ceva în plus, va fi puțin mai complicat pentru activitatea sa. Dar putem să discutăm. Salut această dezbatere, este una necesară. În același timp, repet, haideți să fim atenți în ce măsură legislația pe care noi o facem este și predictibilă pentru cei pe care o pregătim”, a mai spus Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole