Gunoiul de la pasari, bun ingrasamant in legumicultura

Gunoiul de la păsările de curte, precum cel de la găini sau de la rațe, este un îngrășământ extrem de fertil, mai ales pentru grădina de legume, dar și pentru pomii fructiferi, informează cotidianulagricol.ro.

Gunoiul de la păsări este un îngrășământ bio cu acțiune rapidă și cu conținut aproape dublu de azot, fosfor și potasiu, comparativ cu gunoiul de grajd. 

Se poate folosi fie în stare uscată, fie sub formă lichidă, adică amestecat cu apă. Dacă este aplicat uscat, acest tip de îngrășământ bio impune o serie de restricții, deoarece crește aciditatea solului.

Folosirea gunoiului de găini, de la rațe sau de la porumbei are la bază un principiu: păsările de la care provine să fie hrănite doar cu vegetale și cât mai natural. În acest fel, și calitatea viitorului îngrășământ va fi mai ridicată. 

El se adună și se păstrează în magazii sau șoproane, unde să nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pământ, fie de folie închisă la culoare.

Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveți nevoie de circa o tonă, o tonă și jumătate de gunoi de pasăre. Cantitatea se aplică atât pentru cultura de legume, cât și pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica și local în cuib sau pe rând în cantitate de 400-500 kg/ha.

Dincolo de avantaje, gunoiul de păsări folosit ca îngrășământ bio este o sursă de buruieni. Păsările consumă semințe, care ajung să germineze după ce gunoiul este băgat sub brazdă. 

Gunoiul de păsări poate fi administrat atât direct, cât și în soluție. Astfel, un kilogram de găinaț se pune cu 4-10 litri de apă, iar soluția se aplică în perioada de vegetație a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii. La un hectar de legume, se folosește circa 1.000-1.500 de kilograme îngrășământ bio produs din gunoi de la păsări. Aceeași cantitate este recomandată și la pomi și arbuști fructiferi. La legume, cum sumt dovleceii, guliile sau tomatele, în perioada de vegetație se pot aplica tratamente cu gunoi de pasăre sub formă de suspensie cu apă. Adică, un kilogram de gunoi se dizolvă în 4-6 litri de apă pentru a se obține îngrășământ bio.

Balanța chimică a îngrășămintelor bio obținute din gunoiul de pasăre depinde de hrana servită acestora. Întrucât excrementele pot avea un conținut ridicat de azot, este recomandat ca gunoiul să fie lăsat să putrezească bine, măcar un an, înainte de a fi încorporat în solul în care se vor planta legumele. Aceasta, pentru a evita ca azotul să ardă plantele. Totuși, pentru că azotul, în cantitățile recomandate, este un excelent fertilizator, este indicat a se folosi un așternut de nisip, de turbă, de pământ uscat sau de pleavă, pentru a reduce pierderile.

De asemenea, trebuie avut grijă și în ceea ce privește sursa gunoiului care va fi folosit ca îngrășământ bio. Dejecţiile de păsări care provin din complexele industriale pot conţine substanţe medicamentoase sau metale grele. 

Totodată, dacă păsările au fost sub tratament, substanțele din aceste medicamente se vor transfera în plantele fertilizate cu îngrășământ bio obținut din gunoiul provenit de la păsările tratate, astfel că nu va mai fi deloc bio.

Redactor: Cristina Ciobanu

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture