7 decembrie 2021 - 16:09

Gripa aviară se extinde în Europa

Alertă în Germania după ce Ministerul Mediului din landul Baden-Wuerrtemburg a anunțat că o tulpină a virusului gripei aviare se răspândeste în rândul păsărilor sălbatice din unele state europene.

waldkirch-720831_1280

Potrivit Agerpres, păsări sălbatice moarte au fost descoperite în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, în jurul lacului Constanța (Bodensee), situat la granița dintre Germania, Elveţia și Austria, în Elveția și Austria.  De asemenea, o variantă a virusului H5N8 a fost găsită în Polonia.

„Observăm o epidemie la nivelul păsărilor sălbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie să le asamblăm”, a declarat Thomas C. Mettenleiter, președintele laboratorului german care investighează cazurile de gripă aviară. În noaptea de luni spre marți a fost detectat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de păsări moarte, descoperite în apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este încă în desfăsurare, a informat Ministerul Mediului.

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspandit în statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger și Togo, în ultimii doi ani.  Vineri, Autoritatea Sanitar-Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunțat că a identificat un caz de infecție cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din judeţul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu România.

Organizația Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.