17 octombrie 2021 - 09:28

Gripa aviara se extinde in Europa

Ungurii sunt alerta maxima din cauza pericolului pe care il constituie aceasta boala a pasarilor.

dscn4611

Autoritatea sanitară veterinară din Ungaria a cerut sacrificarea tuturor păsărilor din imediată vecinătate a focarelor de gripă aviară din două localităti aflate în sudul țării, după ce s-au descoperit mai multe cazuri de gripă aviară în unele tări din Europa, transmite Agerpres. Fermierii vor primi compensații pentru cele câteva mii de păsări care vor fi sacrificate pe o rază de un kilometru de fermă unde a fost detectat virusul H5N8.

Autoritatea sanitară veterinară din Ungaria a mai solicitat fermelor de păsări din trei județe să tină păsările închise după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară în unele tări din Europa. Măsura preventivă, este destinată reducerii șanselor că păsările domestice din aceste județe să între în contact cu păsările sălbatice. Măsuri similare pentru protejarea păsărilor au fost adoptate în Germania, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Danemarca, Croația și Elveția, menționează Agerpres.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, epidemia de gripă aviară a început în urmă cu două luni și va continuă să amenințe UE pană în primăvara anului viitor. Din 8 noiembrie, virusul H5N8 a fost detectat în zece landuri germane.