Gripa aviară duce automat, la scumpiri. Cu cât vom cumpără oul

Gripa aviară va avea consecințe importante asupra prețurilor: ouăle au toate şansele să devină alimente atât de scumpe incât nu și le vor mai putea permite, mulți oameni. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranţă Alimentară, citată de TVR, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate. Lucrurile nu se opresc aici: numărul păsărilor ucise continuă să crească, inclusiv în ţara noastră.

Pe lângă costurile mai mari de producție cu furajele și utilitățile, gripa aviară face ravagii.

“În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%“, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru TVR.

Reamintim că ultimul focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă de pe plaftorma Codlea, în jud. Brașov. Astfel, alte peste 113.000 de păsări vor fi eutanasiate, pe lângă cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme.

Europa: 50 de milioane de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare

Din acest motiv și prețul ouălor din import ar putea să crească și mai mult, avertizează analiștii. Europa se confruntă cu cea mai puternică epidemie de gripă aviară raportată până în prezent. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. În ultimul an, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole