26 mai 2022 - 17:57

GRIPA AVIARĂ: S-a ordonat sacrificarea a 2,5 milioane de păsări!

Gripa aviară ia amploare, astfel că s-a ordonat sacrificarea a 2,5 milioane de păsări!

Ministerul francez al Agriculturii a anunţat joi că un număr total de 2,5 milioane de păsări trebuie sacrificate, în condiţiile în care zona de sud-vest a ţării se confruntă cu mai multe focare de gripă aviară, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Potrivit autorităților franceze, dintre acestea, au fost deja sacrificate aproximativ 1,2 milioane de păsări.

În Franța, este pentru al doilea an la rând când crescătorii de păsări sunt nevoiţi să recurgă la o sacrificare în masă a efectivelor lor. În perioada cuprinsă între toamna anului 2020 şi primăvara lui 2021,
zona de sud-vest a țării, faimoasă pentru industria sa de foie-gras, s-a mai confruntat cu focare de gripă aviară care au impus sacrificarea a aproximativ 3,5 milioane de păsări, în principal rațe.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. În mod obișnuit, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Virusurile gripei aviare pot fi de două feluri: cu patogenitate ridicată (HPAI) sau cu patogenitate scăzută (LPAI), în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă au obligația să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.