15 mai 2021 - 20:55

Greseala pe care o facem toti cand gatim ciorba de perisoare

Una dintre cele mai gustoase și preferate ciorbe ale românilor este ciorba de perișoare. Cu toate acestea, puțini sunt cei care reușesc să o facă cum trebuie. În rândurile de mai jos vă dezvăluim secretele gospodinelor iscusite care au aflat secretul acestei ciorbe tradiționale și extrem de gustoase. 

Ciorbele, în general, sunt pline de nutrienți și vitamine, dar oferă și o hidratare intensă a întregului organism, mai ales pentru cei care nu obișnuiesc să consume minim doi litri de apă pe zi. În plus, ciorbele au un efect antiinflamator și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Un alt efect al ciorbei asupra organismului uman, este cel de întărire a sistemului imunitar, dar sunt recomandate și pentru tulburările de coagulare a sângelui, potrivit Voxbiz.ro

Secretul ciorbei de perișoare

În timp ce străinii preferă ciorba de burtă, fiind considerată o adevărată delicatesă, nu toată lumea o ”gustă”. Puțini sunt, însă, cei care refuză o porție de ciorbă de perișoare. Problema este că multe gospodine, mai ales începătoare, nu reușesc să înțeleagă ce au de făcut să nu se sfărâme perișoarele, chiar dacă stau cu rețeta în față. Există o greșeală pe care mulți o facă fără să știe. Iată ce avem de făcut.

Pregătirea unei ciorbe de perișoare ca la carte durează aproximativ 90 de minute și avem nevoie de aceste ingrediente: doua-trei roșii, doi ardei grași, un morcov mare, dovlecel, țelină, două cepe mari, o jumătate de litru de borș, o legătură de pătrunjel, o legătură de leuștean, sare, piper, boia, jumătate de kilogram de carne tocată de vită și un ou. Se pare că secretul pentru prepararea perisoarelor care nu se sfărâmă este acela de a folosi mereu carne macră, cu cât mai puțină grăsime. Carnea grasă nu va lega perișoarele cum trebuie, motiv pentru care se vor sfărâma.

Ce pași trebuie urmați pentru a pregăti o ciorbă de perișoare de maestru?

Începeți prin a adăuga într-un bol carnea tocată, oul, ceapa tocată mărunt, pătrunjelul mărunțit și condimentele (boia, sare și piper). Ulterior, amestecați-le foarte bine, până când toate ingredientele se omogenizează. Următorul pas este să faceți perișoarele, cu mâna, sub forma unor chiftele rotunde. Apoi se pune apa la fiert și se adaugă restul legumelor tocate mărunt. Se pun și perisoarele în apă și se lasă la fiert timp de 25 – 30 de minute, amestecând continuu. La final, se condimentează cu sare și piper după gust și se adaugă leuștean, pătrunjel tocate mărunt. Și gata! Asta este tot. Ciorba este bună de servit, cu smântână sau ardei iute.