11 August 2022 - 20:37

Greșeala pe care o fac aproape toți fermierii la tratarea culturilor

Tratarea culturilor agricole este esențială pentru asigurarea unei producții bune, care să asigure atât profitul, cât și o continuitate pe termen lung pentru fermieri. De aceea, este important ca aceste tratamente să se facă într-un mod corect și cu o eficiență maximă.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu administratorul Naturevo, Ioan Enoiu, care a atras atenția asupra unei greșeli pe care o fac aproape toți fermierii români în tratarea culturilor. 

”Din toamnă și până acum, oamenii noștri de la departamentul tehnic au făcut testări pe apa care se folosește pentru tratament și vă spun că nu s-a găsit nici măcar o probă de apă care se folosește la tratament care să corespundă. Nu e vorba numai de pH, ci este vorba și de salinitate. Deci conținutul în săruri și în cationi este foarte mare.

Este foarte important ca fermierii să știe că pentru a avea eficacitate la tratamentele pe care le aplică în acest an, trebuie să corecteze apa de tratament, pentru că altfel vor pierde foarte mult din substanțele active pe care le folosesc și nu vor avea rezultate. Se vor plânge atunci că nu sunt bune produsele, că au intervenit nu știu ce factori climatici – știți acel folclor cu ploile acide; tot felul de alte invenții, dar se uită esențialul.

Mai puțin de 5% dintre fermieri controlează apa. Este un paradox. Se cheltuie sute de milioane de euro pe aceste produse de protecția plantelor, ne ducem aproape de un miliard dacă mai adăugăm și produsele pentru nutriție foliară și biostimulatori, dar nu se cheltuie un milion ca să analizăm apa și încă vreo 5 milioane ca să corectăm. Ca să înțelegeți la ce nivel de retrogradare tehnologică suntem acum. Trebuie neapărat să insist asupra acestui aspect, pentru că nici noi nu ne-am dat seama până acum câțiva ani de dimensiunea problemei”, a precizat Ioan Enoiu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole