Greii agriculturii NU TAC! Sondaj Agro TV: Ce vrea agroindustria Romaniei de la noul Ministru al Agriculturii?

Aşa cum este firesc, domnitorul vine, domneşte, iar în final, cade! După cum prea bine ştim, Petre Daea a fost înlăturat din funcţia de ministru al Agriculturii în urma voturilor Moţiunii de Cenzură, iar acum, toţi fermierii care au în proprietate ferme agrozootehnice, micii grădinari şi ceilalţi fermieri, studenţii la agricultură, cadrele didactice, doctorii agronomi şi cetăţeanul român de rând, se întreabă acelaşi lucru: Cine va fi şi ce va face noul ministru al Agriculturii?

În acest sens, pentru a face lumină vis-à-vis de acest subiect, echipa redacţională a postului de televiziune Agro TV a căutat să afle opiniile unora dintre cele mai influente persoane din domeniu, pentru a vedea ce anume se doreşte de la viitoarea guvernare agricolă. Vă prezentăm în continuare declaraţiile oferite pentru postul nostru de televiziune a domnilor:

  • Claudiu Franc – Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania;
  • Ioan Ladosi-Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR);
  • Cristian Lungu-Fermier producator de lapte;
  • Stanca Tudor-Director Executiv Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR);
  • Aurel Popescu-Presedinte al Patronatului Industriei de Morarit si Panificatie (ROMPAN);
  • Dr. Mihai Petcu-Proprietar de ferma de bovine de lapte.

Horia Stoian-Agro TV: Care ar trebui să fie primele trei măsuri care vor viza sectorul dumneavoastră de activitate, de către noul Ministru al Agriculturii?

Claudiu Franc-Preşedinte al Federaţiei Crescatorilor de Bovine din Romania: Trebuie foarte foarte urgent, este să ne apucăm de treaba! Prevederile programului strategic muiltianual, tot ce inseamna ele, sunt elementare. România riscă enorm de mult, dacă nu va fi un program strategic multianual, realizabil, pentru că discutam de criterii de performanta in ambii piloni, fapt care poate sa ne lase in 2024-2025 fără subventii pentru fermieri. Este principala prioritate care trebuie sa o avem. Nu stiu ce jocuri politice vrem sa facem, nu stim cine va veni la guvernare, dar ma gandesc cu groaza ce se va intampla sau ce va face acel guvern, indiferent cine va fi el care in 2024-2025, care va spune fermierilor sa nu mai mearga sa depuna cereri pentru ca nu mai sunt bani!

Deci, daca acuma nu intelegem constrangerile mari de regulamente, Romania risca enorm. O spun in cunostinta de cauza, pentru ca am coordonat acel ROMPAC, elaborand o varianta de PNDR 2014-2020. Stiu bine ce inseamna analiza, m-am uitat foarte mult pe ceea ce fac si altii si daca nu vom alege sa sustinem, prin masurile care sunt puse la dispozitie si cele mai bune masuri si cele pe care sa le si putem realiza, evaluarile de performanta, vom avea mari probleme.

Uitati ca Romania, daca ramane in forma actuala, trebuie sa aduca din ambii piloni in jur de 8 mldde euro.  Unde si cum ii dam? Deci, ganditi-vă că trebuie sa alocam 40% din alocarea financiara aferente Romaniei, pe mediu. 30% din acesti bani se scad din pilonul 2, iar diferenta din pilonul 1 inseamna 2 mld. si ceva din pilonul 2. De aceea trebuie sa ne apucam foarte serios de munca. Sigur, am vazut acea prevedere ca este vorba de 40% din totalul UE si poate unele state vor mai mult, altele mai putin, dar mira-m-as! Avem multe de facuut!

Ioan Ladoşi-Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: În primul rand, trebuie să actionam pentru stoparea pestei porcine africane. Stoparea pestei porcine africane, STOPAREA PPA!!! Orice vaccin e cu bataie lunga! Noi trebuie sa stopam azi!  Nu trebuie facut decat un singur lucru, unul singur! Sa se aplice, sa se puna in practica legislatia existenta. Atat! Sa functioneze si sa se respecte legea. Cineva va trebui sa o faca daca se doreste ca Romania sa mai produca carne de porc.

HS: Mai devreme sau mai târziu, speram cu totii sa se rezolve această problemă:

IL: Am prefera sa se intample mai devreme decat mai tarziu. Noi, ca parte din ProAgro, il sustinem pe Emil Dumitru, pentru ca in calitatea lui de presedinte pe care a avut-o in ultimii ani, stie ce trebuie facut.

Aurel Popescu-Presedinte al Patronatului Industriei de Morarit si Panificatie (Rompan): În primul rand, gasirea unor solutii de contributie si al statutului la exportul de faina, pentru ca noi incercam si putem realiza export de faina, dar in licitatii ne intalnim cu turcii, rusii si ucrainienii, care nefiind stat membru, ne concureaza de pe pozitii avantajate, noi neputand concura ca ei la subventionrea exportului. Deci asta este in primul rand.

În al doilea rand trebiue reluat protocolul de delimitare a atributiilor de control pe fiecare autoritate care controleaza in piata. Este vorba de ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii si, bineinteles, ANAF, si MADR.

In al doilealea rand, trebuie revizita legislatia cu privire la produsele traditionale. Acum,  oricin poate sa-si faca o fabrica si sa spuna ca face produse traditionale, dar  de fapt nu respecta nicio regula. Se strică astfel complet aceasta idee de traditional!

Stanca Tudor-Director Executiv APCPR: În primul rând, este necesară promovarea actului normativ privind clasificarea fermelor de crestere a suinelor in exploatatii comerciale si non-comerciale, cu dimensiunea de maximum 3 porci pentru consum propriu si elaborarea si promovarea unui act normativ care sa reglementeze despagubirile pentru pierderile inregistrate de  fermele comerciale de cresterea porcilor care au interdictii de miscare a animalelor, din cauza unor focare de PPA aflate  in zone apropiate (3km sau 10 km).4

Apoi, este necesara sustinerea la Comisia Europeana a devansarii aplicarii Regulamentul UE 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor incepand cu anul 2020, fata de 21 aprile 2021 cum este prevazut in prezent.

Este necesara si creearea unor coridoare sanitare in jurul fermelor comerciale, prin uciderea preventiva  (cu despagubirile necesare), a tuturor porcilor  din zona de 10 km in jurul exploatatiilor comerciale, in yonele afectate de PPA, creearea unei proceduri clare, etapizate, si pasii de parcurs pentru situatiile cand o  ferma este inclusa in zona de protectie de 3 km de supravecghere, cu reguli impuse pentru medicii concesionari din localitatile aflate in acele zone si cu implicarea ANSVSA, Colegiului Medicilor Veterinari, MADR, autoritati locale si alte autoritati responsabile de gestionarea bolii

Am dori si reprezentare la Comitetul National de Combatere a Bolilor, pentru fermele de suine si un rol mai activ al CNCB-CNSSU, cu privire la problematica PPA.

Cristian Lungu-Fermier: Noul ministru ar trebui să menţină ritmul de lucru al domnului ministru Daea. Sa aiba in vedere mult mai mult fermele de familie si ar trebui sa aiba in vedere de acum in colo si vaca de lapte, pentru ca a fost singurul sector ignorat, cu toate ca este sectorul in declin.

Politicul trebuie sa se uite la agricultura, pentru ca daca nu se uita, nu va fi deloc bine. Au distrus-o cativa! Ati vazut ca la tara sunt numai mosi si babe, 80%, 10% smecheri care fura si 10% soferi care stau in carciuma si beau bere si joaca fotbal? Cine sa faca agricultura?

Dr. Mihai Petcu-Fermier: Agricultura este cea mai importanta ramura economica intr-o tara. Pai, e posibil sa iasa politicienii si sa planga ursuletii cand a doua zi ursuletii, astia au mancat doua vaci si-un taur, au distrus culturile ca taranii mor de foame? Va dati seama ca taranul taia doi porci si scadea impozitele si curentul electric la sfarsitul anului?

Suntem prostii societatii si tineti minte ca ne ingroapa prostia. Stiti ce a spus unu ca face? Vor marii salariile functionarilor publici! Portarul de la Primarie are mai mult decat seful meu de ferma, pai, e posibil. Eu am fost presedintele Consiliului laptelui, acum 10 ani, era tot 1 leu 50 si acum e tot un leu cincizeci, si vara e 50 de bani. Ne ingropati cu salariile astea marite la bugetari! Trebuie schimbata total atitudinea fata de agricultura,  pentru ca fara ea nu se poate trai. Sunt Doctorul Petcu, cu 53 de ani de vechime, cere Academiei Romane sa faca ceva. Recordul lumii este de 98 de litri productie pe zi, no ice facem?

E pacat, pacat, pacat. In Austria, pe 3000 de metri, sunt si vaci, si porci, si carnatarie, si abator, si pensiune si in casa nu le pute. La noi e un dezastru. E pacat, pacat, pacat, pacat!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole