Când a aflat pentru prima oară că România se deșertifică rapid și că 11 milioane de români vor fi afectați de secetă și foamete, a zis că-i o exagerare. Mereu ai impresia că nu ți se poate întâmpla ție, că ești ocolit de fenomene extreme. „Astea-s chestii de prin alte părți” – și-a zis Cristian Neagoe, PR-ul Greenpeace România.
Apoi, s-a uitat pe niște hărți climatice și s-a îngrozit: modelările oamenilor de știință vorbesc în informația de mai sus despre un scenariu moderat, aproape optimist. În fapt, în următorii 30 de ani, inclusiv Bucureștiul va deveni un soi de Kandahar: praf, uscăciune și frică.
A vrut să înțeleaga de ce se întâmplă asta și dacă pot face ceva. E unul dintre motivele pentru care s-a angajat la Greenpeace Romania: „Ca să fiu parte dintr-o echipă care se gândește strategic la lucrurile astea 12 ore pe zi și care chiar POATE FACE CEVA”, afirma Cristian.
Așa a ajuns să folosesc ce-a învățat de-a lungul vremii din lumea culturală și cea a poveștilor bine spuse ca să explice pe înțelesul tuturor cum funcționează schimbările climatice și cum le putem contracara.
Ăstea din imagini sunt niște capturi dintr-o animație pentru care Neagoe a scris scenariul și a coordonat producția alături de Gabi Basalici, „un tip de la care am multe de învățat”, zice el.
Colegii lui Ciprian Gal și Alex Opri au băgat multe săptămâni de muncă, de la documentare la consultat specialiști, de la idee la ton, de la mers pe teren și stat de vorbă cu oameni la crearea unui site de campanie ”from scratch”.
L-au adus în proiect și pe Marcel Iureș, „fiindcă ne doream o voce narativă care să cutremure”, spune PR-ul. A crezut inițial că va fi foarte dificil de lucrat cu un actor internațional de talia lui, dar adevărul e că am vorbit ore în șir la telefon despre cărți ca ”Viața secretă a copacilor”, de Peter Wohlleben, despre povestiri ca ”Pădurea nebună” a lui Dino Buzzati, despre filme și plantări de arbori, despre teatru și pandemie. „A fost surprinzător, a fost cald, a fost plăcut.” adauga Cristian Neagoe.
„Nu mai lungesc povestea. Vreau doar să zic că în vreo lună am strâns peste 40.000 de semnături pentru Bariera Verde – o rețea națională de păduri de protecție care ne-ar putea salva viitorul.” concide Cristi.
Până pe 1 Decembrie vor să strânga 50.000 de semnături. Imediat ce avem un nou Parlament, vor merge cu ele la politicieni pentru a iniția rapid un proces legislativ care să ducă la plantări masive de perdele de protecție în România.
Nu se bazează doar pe Stat, vor să convingă și cetățenii să ajute, așa că orice share și fiecare semnătură în plus sunt binevenite: www.barieraverde.ro.