Grâul și porumbul, scăderi drastice de preț!

Prețurile înregistrate pe burse la grâu și porumb au înregistrat scăderi semnificative după ce Rusia a semnalat că îşi va reduce atacurile asupra unor importante oraşe din Ucraina.

Astfel, cotaţia grâului a coborât marţi la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni, în timp ce porumbul şi-a continuat declinul înregistrat în ultima perioadă, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Mișcarea spectaculoasă de pe burse vine după ce ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexendar Fomin, a declarat că Rusia a decis să îşi reducă activităţile militare în zona Kiev şi Chernihiv.

Declaraţiile au provocat o reacție imediată pe piața mondială de cereale, astfel că, la Bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după data de 17 martie, în timp ce cotațiile grâului au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel.

Potrivit firmei de consultanţă Agritel, „negocierile care se derulează în prezent între Rusia şi Ucraina oferă speranţe pentru o destindere”. Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare. În momentul de față, susțin analiștii Agritel, exporturile Ucrainei sunt aproape complet oprite de blocarea transportului maritim, în timp ce exporturile Rusiei continua, în pofida situaţiei din bazinul Mării Negre.

Pe de altă parte, traderii aşteaptă o serie de rapoarte importante ce urmează să fi publicate joi de autorităţile americane și care vor oferi detalii cu privire la suprafeţele însămânţate şi stocurile de cereale. Datele vor putea oferi un indiciu cu privire la modul în care fermierii răspund la creşterea costurilor cu imputurile, precum şi indicii referitoare la creşterea cererii pentru culturi provenite din alte zone, pe fondul războiului din Ucraina.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole