Grâul românesc sau cel străin? Dr. Ing. Gheorghe Nițu ne explică alegerile din ferma sa

Soiurile românești de grâu nu te lasă la greu, dar nici nu îți oferă producții record, precum cele străine, este de părere Gheorghe Nițu, doctor agronom și administrator la Agrozootehnica Mihăilești.

Invitat de realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul ne-a explicat cum și-a ales soiurile de grâu pe care le-a plantat în toamna anului trecut, dar și ce l-a determinat să reducă suprafața de grâu românesc pe terenurile pe care le administrează.

”De când mă știu, nu cultiv doar un soi, ci mai multe – genetică românească și genetică de afară. Am început cu un procent de genetică românească de 65-70% și am ajuns la ora actuală cu 25-28%. De ce? Foarte bune panificații, dar niciodată în anul cel mai bun, n-am trecut de 6 tone. E adevărat că nu te lasă, dar dacă vrei să faci performanță, vârf de carieră, cum a făcut prietenul meu Dumitru Manole, el a făcut 11 tone, pentru că a pus un soi din afară.

Calitatea nu este plătibilă. Sunt adeptul calității și așa voi fi tot timpul, dar una e să faci 6 tone, alta e să faci 9 tone. Anul acesta am în portofoliu 14 soiuri. Din cele românești am trei: Glosa, Ursita și Voinic”, a precizat Dr. Ing. Gheorghe Nițu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole