Grâul românesc, cerut pe bursa de la Chicago

Grâul românesc ar putea fi tranzacționat în curând pe bursa de la Chicago, informează Bloomberg, citat de AGERPRES.

Operatorul bursier american CME Group Inc. analizează posibilitatea de a introduce noi contracte futures pe grâu, după ce interesul pentru actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre, bazat pe preţul grâului rusesc, s-a prăbuşit ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Potrivit unor surse din apropierea echipelor de negociere, bursa de la Chicago, una din cele mai mari platforme mondiale de tranzacţionare pentru derivate, a început consultările cu traderii şi brokerii cu privire la introducerea unui contract pentru grâu românesc. Deocamdată, însă, nu a fost luată o decizie finală şi este posibil ca la finalul discuţiilor să nu fie introdus un nou produs.

Discuțiile vin în contextul în care mulţi traderi de cereale şi procesatori agricoli au evitat orice tranzacţii care implică produse ruseşti, chiar dacă actualul contract futures este unul decontat în numerar.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, noul contract pentru grâul românesc ar urma să fie unul decontat în numerar şi bazat pe o estimare de preţ furnizată de S&P Global Platts. Cu toate acestea, negocierile sunt într-o etapă preliminară, iar cele mai recente ştiri cu privire la plecarea primei nave încărcate cu cereale din porturile ucrainene ar putea calma îngrijorările actorilor din piaţă, care preferă să continue cu actualul contract.

Lansat în 2017 de CME, contractul futures pentru grâul din regiunea Mării Negre a devenit un indicator de referinţă pentru cerealele din regiune până la izbucnirea războiului din Ucraina, însă numărul contractelor încheiate s-a prăbuşit după ce invazia rusească în Ucraina a perturbat livrările de cereale din grânarul Europei. Acest contract este decontat în numerar şi bazat pe o estimare de preţ furnizată de S&P Global Platts pentru grâul rusesc încărcat în portul Novorossiysk.

Nu este pentru prima dată când CME se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte contractele futures cu cerealele din regiunea Mării Negre. Bursa de la Chicago a introdus un contract cu livrare fizică în 2012, doar pentru a renunţa la el în 2019, după ce nu a reuşit să genereze interes. Instabilitatea politică din regiunea Mării Negre face încă dificilă lansarea de contracte în regiune. Rusia a invadat Crimeea în 2014 şi acum a lansat un război total împotriva Ucrainei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole