Grâul românesc, cel mai ieftin!

Egiptul a cumpărat miercuri 815.000 tone de grâu, din care 240.000 de tone de grâu românesc, pentru care a oferit cel mai mic preț, transmite agenția Reuters, citată de AGEPRES.

Achiziţia făcută de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a reprezentat cea mai mare cantitate de grâu cumpărată de statul egiptean în ultimul deceniu la o singură licitaţie, însumând 350.000 de tone din Franţa, 240.000 de tone din România, 175.000 de tone din Rusia şi 50.000 de tone din Bulgaria.

Grâul va fi livrat în lunile august, septembrie şi octombrie 2022, a precizat GASC.

Pentru grâul din România s-a oferit cel mai mic preţ în cadrul licitaţiei: 429,90 dolari pe tonă, inclusiv livrarea, ceea ce înseamnă o scădere de 10% faţă de cel mai mic preţ oferit la precedenta licitaţie organizată de GASC la începutul acestei luni, dar cu 58% peste preţul plătit de Egipt pentru grâul românesc achiziţionat în luna iunie a anului trecut.

Achiziţia de către Egipt a unor mari cantităţi de grâu vine pe fondul recentei scăderi a cotaţiilor la grâu şi la alte materii prime, afectate de îngrijorările privind o posibilă recesiune care planează asupra pieţelor financiare. La bursa de cereale de la Chicago, cotaţia la grâu a scăzut cu peste 30% faţă de nivelul record atins imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane din cei 103 de milioane de egipteni.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole