Grâul din Ucraina, pierderi mari pe calea ferată!

grâu

Exportul de grâu pe calea ferată aduce mari pierderi Ucrainei, din cauza dificultăților logistice.

Potrivit unui raport al firmei de consultanţă APK-Inform, căile ferate din Ucraina se confruntă cu un deficit de vagoane pentru transportul cerealelor la graniţa de vest a ţării, în condiţiile în care traderii caută rute alternative de export, după ce invazia rusă a blocat principalele porturi de la Marea Neagră, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea exportator global de grâu, majoritatea cerealelor fiind transportate prin porturile de la Marea Neagră. Din cauza războiului, însă, Ucraina a fost nevoită să transporte din ce în ce mai multe cereale pe calea ferată. În acest scop, au fost deschise nu mai puțin de 12 terminale pentru traderi de către compania ucraineană de căi ferate, dar, potrivit analiștilor, sunt necesare două-trei săptămâni până când sunt trimise vagoanele.

„Traderii continuă să caute soluţii pentru redirecţionarea exporturilor spre UE pe calea ferată sau prin porturile româneşti, dar obstacolele cheie rămân diferenţa de ecartament a şinelor din Ucraina şi costurile ridicate”, se arată în comunicatul APK-Inform.

Cheltuielile de transport pentru a trimite cerealele ucrainene către portul Constanța sunt de aproximativ patru ori mai mari, traderii fiind nevoiți să plătească 120-150 euro (133-166 dolari) pe tonă, în condițiile în care, înainte de război, plăteau aproximativ 40 dolari pentru a transporta grânele la porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Mai mult, potrivit analiştilor de la APK-Inform, pe lângă diferențele de cost, pierderile Ucrainei vor fi imense mai ales prin prisma volumului exporturilor. Dacă acestea s-au ridicat la 43 de milioane tone de cereale de la începutul sezonului, în iulie, şi până la invazia din 24 februarie, se preconizează că, în următarele trei luni, din cauza dificultăţilor logistice, Ucraina nu va putea exporta mai mult de milion de tone de grâne, deși, înainte de război, estimările Guvernului pentru acest sezon se ridicau la aproximativ 65 de milioane tone.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.