17 ianuarie 2022 - 10:29

Cultivator de cereale: „Grâul din acest an va fi utilizat cu precădere de crescătorii de animale”

Circa 20.000 de tone de grâu au fost recoltate în această vară de cultivatorii din Maramureș, dar cea mai mare parte va fi utilizat de crescătorii de animale și mai puțin de industria de panificație.

„Grâul recoltat în acest an fost depozitat în cele patru centre de depozitare situate în mediul rural, unele aparţinând unor membri din asociaţie, iar altele unor privaţi care le-au construit special pentru depozitarea grâului, dar şi a altor cereale (…) Grâul are nevoie de condiţii foarte bune după recoltare; adică de ventilare şi uscare din mai multe direcţii, iar aceste spaţii oferă tot ce avem nevoie. Condiţii necorespunzătoare pot duce la pierderea grâului şi acesta nu mai poate fi utilizat în panificaţie sau la hrănirea animalelor. Centrele de uscare şi ventilare sunt nişte depozite special construite pentru acest gen de operaţiuni, vitale pentru a avea un grâu de bună calitate până în momentul folosirii”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cerealiere, Vasile Pop.

Potrivit acestuia, în județ au fost cultivate peste 4.000 hectare, atât în zonele de şes cât şi la deal. producţia de grâu din acest an oscilând între 2.500 și 2.700 kg/ha. El a adăugat că o mare parte din producţia de grâu din judeţ va fi utilizată în zootehnie, şi mai puţin în panificaţie.

„Grâul din acest an va fi utilizat cu precădere de crescătorii de animale, îndeosebi de fermierii care deţin ferme de la 20 de capete în sus până la peste 100 de capete. De fapt, aceştia sunt principalii cultivatori din grâu din judeţ, iar o parte din grâu va ajunge la procesatorii din industria de panificaţie locală. Regula e că de mulţi ani, fabricile de pâine achiziţionează grâul din sudul ţării sau din străinătate în unele situaţii (…) Maramureşul nu deţine suprafeţe de teren propice cultivării grâului, dar fermierii încearcă să folosească anual orice bucată de teren pe care se poate cultiva grâu şi la care accesul să fie relativ uşor. Important e că de la un an la altul recuperăm suprafeţe importante de teren şi le introducem în circuitul agricol. E de preferat să avem terenuri folosite decât să rămână în paragină, nelucrate şi invadate de spini”, a mai menționat Vasile Pop.