Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat prima sesiune de prezentare a Ghidurilor Solicitantului pentru Măsura 4.1.1 BIS pentru granturi de investiții necesare retehnologizării IMM-urilor, dedicată beneficiarilor din industria alimentară. La eveniment au participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, secretarii de stat Carmen Moraru și Csilla Hegedüs.
În cadrul acestei reuniuni, la care au fost prezenți peste 500 participanți (fizic și on-line), aparatul tehnic al Autorității de Management a Programului Operațional Competitivitate, responsabilă cu implementarea măsurii 411 BIS și cea a Programului Operațional Infrastructură Mare, care implementează măsurile de sprijin pentru eficiență energetică, au oferit informaţii cu privire la condiţiile de finanţare, procedurile de evaluare, selecţie și implementarea proiectelor.
300 de milioane euro pentru investiții în retehnologizare
Întreprinderile din industria alimentară, panificaţie, patiserie şi alte activităţi asimilate acestora, precum și cele care activează în domeniul construcţiilor, materialelor de construcţii, echipamentelor, utilajelor, mijloacelor de transport specifice și tehnologiilor au la dispoziție granturi pentru investiții cu o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în exercițiul financiar 2021.
Preînscrierile pentru acest tip de apeluri vor începe în 28 septembrie, dată la care solicitanții se vor putea înrola în aplicație sau vor putea solicita relocarea conturilor în aplicația IMMRecover. Lansarea apelului de proiecte este programată pentru 7 octombrie, solicitanții având la dispoziție o săptămână pentru a depune cererile.
Pentru a fi eligibili, solicitanții vor îndeplini următoarele condiții:
- activitatea pentru care se solicită finanțare trebuie să fie aferentă unui cod CAEN autorizat la data depunerii cererii de finanţare pe întreprindere, nu pe locație de implementare;
- să fie înființați până la data de 31 decembrie 2020;
- să nu fie considerați IMM-uri în dificultate la 31 decembrie 2021;
- să înregistreze profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în exerciţiul financiar 2021.
Sunt eligibile pentru finanțare următoarele tipuri de activități:
- modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/ eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică, necesare activităţii de producţie, precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie existente.
Potrivit calendarului prezentat în cadrul întâlnirii, lansarea etapei de preînscriere va avea loc pe data de 28 septembrie, în timp ce lansarea apelului de proiecte va începe în 7 octombrie, ora 10:00. Perioada de depunere a proiectelor va dura 7 zile calendaristice.