Grădină la interior: 5 plante aromatice pe care le puteți cultiva în ghiveci

Grădinăritul la domiciliu este un hobby benefic, deoarece vă permite să cultivați plante sănătoase chiar în curtea din spate. Dar cei care locuiesc în case mai mici sau apartamente nu ar trebui să fie frustrați; chiar dacă nu aveți mult spațiu, doar o terasă ori balcon, puteți totuși să creșteți ierburi aromatice într-o mini grădină de ghivece!

Cultivarea ierburilor în recipiente vă asigură un control mai mare asupra plantelor pe care le cultivați. O plantă în ghiveci este, de asemenea, mai portabilă: dacă crești ceva care necesită multă lumină solară, poți muta recipientele către o zonă mai caldă și mai însorită, eventual afară, și să o readuci în interior odată cu lăsarea serii.

În plus, o grădină de recipiente este ideală dacă doriți să cultivați plante care sunt extensive în creștere, cum ar fi menta. Închiderea acestor tipuri de ierburi în ghivece facilitează controlul creșterii lor, astfel încât să nu se întindă în toată grădina. O condiție se impune totuși, ghivecele trebuie să fie plasate într-un loc unde pătrunde soarele cât mai mult timp.

Cinci ierburi pe care le poți cultiva în grădina din ghivece

Dacă doriți să începeți propria grădină din ghivece, luați în considerare cele cinci plante enumerate mai jos.

Busuioc (Ocimum basilicum)

Busuiocul are nevoie de soare direct și sol bogat, bine drenat. Este ușor de cultivat într-un recipient, iar planta are nevoie de multă apă pentru a-și păstra tulpinile cărnoase și frunzele fragede. Rețineți că busuiocul este sensibil la mucegai.
Când creșteți busuiocul într-un recipient, poziționați planta astfel încât să aibă mult flux de aer. Busuiocul are nevoie de un sol mai bogat decât alte plante, așa că folosiți un sol de ghiveci mixt, personalizat.

Puteți folosi busuioc în majoritatea rețetelor care necesită și roșii.

Menta (Mentha spp.)

Menta necesită condiții asemănătoare cu ale busuiocului. Trebuie cultivată într-un recipient, deoarece este neregulată atunci când este plantată într-o grădină. Când este lăsată nesupravegheată, menta poate prelua rapid celelalte plante. Lucrul bun este că puteți ține menta sub control plantându-o în containere.

Rozmarin (Rosmarinus Officinalis)

Rozmarinul necesită și el soare din plin, dar preferă solul nisipos. Grădinarii adoră rozmarinul, deoarece poate fi folosit proaspăt sau uscat pentru utilizare ulterioară. Rozmarinul uscat își păstrează gustul puternic pe tot parcursul iernii. O plantă rezistentă, rozmarinul nu este deranjat de majoritatea insectelor și puteți crește cu ușurință planta în interior păstrându-l lângă o fereastră însorită. Când creșteți rozmarin, folosiți sol nisipos și nu lăsați să stea apă în suport. Planta ar trebui lăsată până se usucă solul între udări.

Rozmarinul are tulpini lemnoase care sunt perfecte pentru artizanat sau frigarui. Data viitoare când plănuiți un grătar, păstrați tulpinile în congelator și folosiți-le ca frigărui la grătar.

Salvie (Salvia Officinalis)

Salvie crește bine în plin soare până la umbra parțială și cel mai bine este să o plantați în sol uscat până la mediu, bine drenat. 

Plantarea salviei într-un recipient înseamnă că puteți urmări cu atenție planta, mai ales că necesită o mulțime de tăieri pentru a împiedica să devină lemnoasă. Planta ar trebui, de asemenea, să fie replantată la fiecare aproximativ trei ani.

Salvie se usucă foarte bine. Ciupiți frunzele pe tot parcursul sezonului de creștere, uscați-le și păstrați-le în siguranță după uscare. Termenul „ciupire” se referă la momentul în care grădinarii își folosesc degetele și unghiile pentru a ciupi noua creștere fragedă la capătul tulpinii. Alternativ, puteți folosi o pereche ascuțită de foarfece de tăiere pentru a ciupi capetele. Cel mai bine este să ciupiți tulpina cât mai aproape posibil de deasupra nodurilor frunzelor.

Cimbru (Thymus vulgaris)

Cimbrul necesită expunere la soare și ar trebui să fie plantat în sol uscat până la umiditate medie. Cimbrul va prospera în mediu de ghivece și este cel mai bun pentru persoanele ocupate, deoarece necesită doar o udare minimă. Unele soiuri de cimbru cresc la dimensiuni mici, asemănătoare unui arbust, cu frumoase flori violete, care vă pot înfrumuseța și casa.

Cimbrul este o plantă care necesită o întreținere redusă, dar devine lemnoasă după câțiva ani. Păstrați cimbrul într-un recipient de așa natură, încât să fie mai ușor să îl înlocuiți când devine necesar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole