26 mai 2022 - 05:00

Gospodării tradiționale finanțate prin PNRR

Gospodării tradiţionale din Roşia Montană şi din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sunt oficial selectate pentru a fi finanţate din PNRR, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) remis miercuri presei.

Prin ordinele comune ale ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, ministrului Culturii şi ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârii de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism şi Cultură din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Gospodării tradiţionale din Roşia Montană şi din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanţate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internaţional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural naţional, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul demisionar al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit reprezentanților ministerului, în urma apelului public lansat de MIPE la data de 25 februarie a.c. au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor patru ministere. Termenul limită pentru depunerea propunerilor a fost 20 martie a.c.

La data de 31 martie a fost atins jalonul 331, care presupunea ca cel puţin 225 de situri să fie incluse în rutele culturale, situri alese pe baza cartografierii şi care să fie poziţionate în principal în zonele rurale şi defavorizate pentru a atrage turişti şi a crea noi locuri de muncă în industria turismului.

„Având în vedere că pentru anumite rute turistice/culturale nu au fost depuse suficiente solicitări, MIPE urmează să anunţe un al doilea apel public pentru a putea utiliza toate fondurile alocate investiţiei şi a maximiza toate şansele comunităţilor cu potenţial turistic de a beneficia de investiţii sustenabile, precizează instituţia”, se mai arată în comunicat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.