Goana după apă – singura șansă de supraviețuire pentru sătenii din zeci de localități

Disperare și multă neputință în localitățile din județul Iași, unde restricțiile de furnizare a apei au fost prelungite până la sfârșitul lunii august, din cauza deficitului de apă provocat de seceta prelungită.

Sunt 93 de localități unde furnizarea apei este restricționată, ceea ce face ca Iașul să fie cel mai afectat județ din întreaga țară. Marea majoritate a acestor comune trec prin asta de luni de zile. În momentul de față situația cea mai grea este în zona Hârlău-Pârcovaci, unde acumularea care se întinde pe 50 de hectare are în prezent un volum estimat de 354.000 mc. Oamenii trebuie să aducă apă de pe unde mai găsesc, iar zeci de fântâni au secat una câte una.

Doamna Maria Curcă are 83 de ani și locuiește în localitatea Parcovaci. Bătrâna povestește că de copil nu a mai dus-o așa greu din cauza lipsei apei. Fântâna pe care o are în curte a secat, la fel ca alte zeci de fântâni din județul Iași.

„O am, dar ce folos, dacă nu are apă. Fără apă ce poți să faci? Nu poți spăla, nu poți face nimic, mâncare… animale, iar, nu au…”, se vaită bătrâna.

Sunt persoane care caută apă pe unde pot. Unii găsesc câte o fântână, sigura care încă nu a secat pe o rază de aproximativ jumătate de kilometru. 

„E foarte greu cu apa, nu avem sursă de apă pe dealul acela. De aici, de la vale, facem jumătate de kilometru. De spălat, mai strâng de la ploaie. Am mai strâns și mai am de ploaie”, spune un alt localnic din Pârcovaci, județul Iași. „Altă soluție nu aveți să faceți un duș, ceva o baie?”, l-am descusut. „Nu avem deloc!”, răspunde omul resemnat.

- Publicitate -

La acumularea Parcovaci, oamenii privesc în gol și își amintesc cum arăta înainte de seceta asta prelungită.

„Nu a fost niciodată așa. Nu am văzut niciodată. Apa era sus, și dacă nu chiar până sus, oricum…”, zic localnicii.

Doar în zona Hârlău- Parcovaci sunt peste 16.000 de persoane afectate de raționalizarea apei potabile.  Cel mai greu este că, dacă până în această vară ieșenii de aici puteau lua apă pentru animale și grădini din acumularea Parcovaci, acum nici de aici nu mai pot, pentru că nivelul apei scade de la o zi la alta. 

„Situația este din punctul meu de vedere jalnică aș putea spune pentru că nivelul apei din barajul Parcovaci a scăzut foarte mult, poate la un minim istoric. Acum câteva zile era la 25 la sută și probabil între timp a mai scăzut și va mai scădea”, a declarat primarul din Hârlău, Gheorghe Curcă.

Acesta spune că singura soluție pentru zona Hârlău- Pârcovaci o reprezintă racordarea la apă de la Timișești. Dar pentru asta există promisiuni din partea autorităților că ar fi posibil abia peste aproximativ două luni de zile. În ceea ce privește celelalte localități unde apa este raționalizată, doar ploaia le poate salva și toamna care se apropie, când sătenii nu vor mai avea nevoie să-și ude grădinile, iar societatea care furnizează apă va renunța la restricții.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole