18 ianuarie 2022 - 01:06

EXCLUSIV Glifosatul și alte două substanțe, INTERZISE complet!

”Revoluția verde” îi lovește puternic pe fermierii români! Uniunea Europeană pregătește interzicerea a trei substanțe chimice extrem de importante pentru tratamentele culturilor agricole, printre care și glifosatul, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram în exclusivitate pentru AGRO TV.

”Este foarte clar că pesticidul acesta (glifosat – n.r.) va fi scos. Se pregătește o directivă a pesticidelor și este o poziție foarte clară atât a Comisiei Europene, cât și a Parlamentului European, că glifosatul va trebui eliminat din producția agricolă, el fiind considerat extrem de toxic. Există pe piață produse care îl vor putea înlocui la un moment dat, este adevărat însă că aceste substanțe devin eficiente doar dacă sunt aplicate într-o cantitate mai mare, situație care va duce la o creștere a costului fermierilor. Deci trebuie să ne pregătim pentru eliminarea glifosatului din agricultură. Acest lucru se va întâmpla, Politica Agricolă Comună este foarte clară în această privință”, a subliniat Carmen Avram în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Pe lângă glifosat, alte două substanțe riscă să fie interzise complet – insecticidul imidacloprid și erbicidul flumioxazin. Aceste decizii radicale ar putea avea un impact dezastruos asupra agriculturii din România, care riscă să devină necompetitivă pe piața europeană în anii care urmează.

”Mâine avem voturi în care se vorbește despre eliminarea a alte două substanțe. Trebuie să înțelegeți exact care este în acest moment poziția în Parlamentul European și care este situația la nivelul Comisiei Europene. Există o presiune enormă pe care eu o simt la fiecare vot pe care îl am. Aproape că nu există dosar în care agricultura tradițională să nu fie lovită într-un fel sau altul. (…) Se pregătește această revoluție verde. Ceea ce urmează va fi o agricultură românească care nu va mai putea fi competitivă pe piața europeană, pentru că riscăm să nu mai fim primiți și să fim penalizați pentru tot felul de măsuri pe care nu le respectăm. Ne pregătim pentru o tranziție revoluționară și e foarte greu de anticipat ce se va întâmpla.

Este vorba de un insecticid și un erbicid. Am luat decizia să ne obținem în continuare la vot, pentru că atât timp cât încă nu a ieșit această directivă pe pesticide, nu vrem să ne asumăm un vot ferm pozitiv sau negativ, până când nu există o decizie de la nivelul Comisiei Europene. Una dintre substanțe este insecticidul imidacloprid, iar cealaltă este erbicidul flumioxazin”, a mai declarat Carmen Avram pentru AGRO TV.