Glifosatul, autorizat încă 10 ani în UE!

Comisia Europeană a propus miercuri statelor membre să reînnoiască, pentru 10 ani, autorizarea glifosatului, ingredientul activ din erbicidul Roundup produs de grupul german Bayer AG, informează agențiile Reuters şi AFP, citate de AGERPRES.

Propunerea executivului comunitar urmează să fie examinată vineri de cele 27 de state membre UE, iar pentru a fi aprobată are nevoie de o „majoritate calificată”, compusă din 15 state membre care reprezintă cel puţin 65% din populaţia UE.

De ceva vreme, în jurul glifosatului s-a creat o serioasă controversă după ce o agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ajuns la concluzia că substanţa este cancerigenă pentru oameni, în timp ce producătorul Bayer dezminte cu vehemenţă această acuzaţie.

Un raport comun al EFSA (European Food Safety Authority – Autoritatrea Europeană pentru Siguranța Alimentară) și ECHA (The European Chemicals Agency – Agenția Europeană pentru Produse Chimice) estimează că nivelul de risc nu justifică interzicerea acestui erbicid controversat.

Cu toate acestea, propunerea Comisiei Europene privind reautorizarea glifosatului precizează că utilizarea errbicidului trebuie să fie însoţită de „măsuri de atenuare a riscului” în jurul zonelor unde acesta este pulverizat, prin „acordarea unei atenţii deosebite” efectelor indirecte asupra mediului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole