15 mai 2021 - 20:23

Glifosat, Epoxiconazol… Și lista continuă

Una dintre substanțele uzuale pentru fabricarea multor fungicide, destinate mai ales culturilor de cereale, va fi interzisă în scurt timp în Uniunea Europeană, deci și în România. Este vorba de Epoxiconazol, autorizația pentru folosire urmând a expira pe 30 aprilie. Alte 34 de substanțe active, utilizate de asemenea pentru fabricarea diverselor produse fitosanitare și aflate în proces de evaluare, se află în aceeași situație. Până nu demult, se știa că va exista o derogare de un an, numai că mai multe state europene, cu agricultură puternică, s-au opus, transmițând că vor vota împotriva prelungirii autorizațiilor.

Evaluarea la nivel comunitar a folosirii epoxiconazolului nu este terminată, ceea ce dă de înțeles că decizia de împotrivire este una de natură politică. Situația a făcut ca BASF, producătorul care solicita aprobarea folosirii în continuare a acestei substanțe, să anunțe că renunță la procedura europeană.

În urma acestei situații, autorizaţia pentru vânzarea de produse de tratament pe bază de epoxiconazol va fi valabilă numai până la data de 31 octombrie 2020. Cât privește partea de depozitare şi lichidarea efectivă și definitivă a stocurilor de fungicide ce conțin epoxiconazol, acestea vor fi în vigoare de la 31 octombrie 2021.

Ator: Cătălin Lența