8 decembrie 2021 - 15:51

Gigantul care absoarbe o treime din producția de porumb a SUA

China şi-a rezervat deja circa o treime din necesarul său preconizat de porumb din următoarea recoltă a SUA. Și asta în condițiile în care anul agricol 2021-2022 este la distanță de câteva luni.

De altfel, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a confirmat oficial marți, 17 mai 2021, prima achiziţie a Chinei, de 1,36 milioane tone de porumb, din recolta anului agricol viitor, care debutează la data de 1 septembrie, potrivit Reuters.

China şi-a rezervat cel puţin 8,2 milioane de tone de porumb din următoarea recoltă a SUA cu livrare în anul agricol 2021-2022, iar traderii avertizează că în perioada următoare ar putea fi anunţate şi alte contracte. Prima achiziţie, pentru cele 1,36 milioane tone de porumb din viitoarea recoltă, a fost anunţată la data de 7 mai.

În ceea ce privește achizițiile Chinei, Departamentul american al Agriculturii (USDA) prognozează că, în total, gigantul asiatic va importa 26 milioane de tone de porumb de la toţi furnizorii în anul 2021-2022, o cantitate nemodificată faţă de anul agricol curent. Ceea ce diferă însă este momentul în care au fost făcute achiziţiile, mult mai devreme decât anul trecut, analiştii apreciind că acesta a fost unul dintre factorii care au propulsat cotaţiile futures la bursa de la Chicago la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Mulțumită celor mai recente achiziţii ale Chinei, angajamentele venite din toate destinaţiile pentru noua recoltă de porumb a SUA se apropie de cel puţin 12 milioane de tone. Comparativ, în anul 2020-2021 acest nivel a fost atins abia la mijlocul lunii august 2020 iar vânzările spre China au trecut pragul de 8,2 milioane de tone în jurul datei de 1 septembrie 2020.

Aceste date demonstrează că SUA au devenit, de departe, cel mai mare furnizor de porumb al Chinei, în condiţiile în care până anul trecut această poziţie a fost deţinută de Ucraina, al patrulea exportator mondial de porumb.

Potrivit datelor furnizate de atașatul USDA la Kiev, în perioada octombrie 2020-ianuarie 2021, Ucraina a livrat 4,1 milioane de tone de porumb spre China, o creştere de 2,5 ori. Cu toate acestea, exporturile totale de porumb ale Ucrainei au scăzut cu 25% în ritm anual din cauza recoltei mai mici din 2020.