Gigantii industriei carnii de porc din China, afectati de virusul PPA

Principalii producători de porcine din China și-au raportat cifrele pentru primele șase luni ale anului 2019. Cei mai mulți dintre ei anunță rezultate scăzute, din cauza pestei porcine africane. Doar compania Wens o duce mai bine, în condițiiile în care afacerile în industria păsărilor de curte sunt în floare.

Cofco Meat, o unitate a grupului Cofco deținut de stat, a raportat pierderi în prima jumătate a anului, în valoare de 276 milioane RMB. În aceeași perioadă a anului trecut, compania a raportat un mic profit. După ce au ajustat valorile scroafelor și porcilor nevânduți, Cofco a declarat că profitul atribuit proprietarilor companiei a ajuns la 142 milioane RMB, comparativ cu o pierdere de 243 milioane RMB în urmă cu un an. Prețurile la porci sunt semnificativ mai mari anul acesta din cauza răspândirii bolii. Cofco intenționează să crească numărul scroafelor, pentru a profita de stocul mare de porci.

Al doilea cel mai mare producător de porci din China, Muyuan Foods, raportează o pierdere de 155,7 milioane RMB în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu pierderea de anul trecut, în valoare de doar 78,7 milioane. Veniturile au crescut cu aproape 30% față de aceeași perioadă din 2018, la 7,16 miliarde de yuani, după ce compania a deschis mai multe ferme noi. Prețul porcilor în primul trimestru al lui 2019 a fost relativ mic, iar compania a continuat să îmbunătățească biosecuritatea în fermele sale și a consolidat protecția împotriva răspândirii pestei porcine africane.

Producătorul chinez de hrană pentru animale Beijing Da Bei Nong (DBN) a raportat un profit mai scăzut față de anul precedent. Pesta porcină africană nu a afectat doar fermele de porci, ci și cererea de furaje. Firma a declarat un câștig net de 33,6 milioane RMB, comparativ cu 104 milioane în urmă cu un an. Veniturile au fost în valoare de 8,1 miliarde RMB, în scădere cu 10,26%.

Wens Foodstuff Group nu produce doar porci, ci și păsări de curte. Compania a crescut cu 50,8%, întrucât cererea pentru păsările de curte a compensat din plin pierderile generate de pesta porcină africană. Compania a raportat un profit net pe primele șase luni de 1,38 miliarde RMB, în creștere față de profitul de 917,3 milioane din urmă cu un an. Încasările totale au crescut cu peste 20%, la o sumă de 30,4 miliarde RMB. Se estimează că producția de rață chinezească va crește semnificativ în acest an. Mai mult, compania vizează o creștere cu cel puțin 10% a producției de carne de pui în acest an.

Grupul WH, proprietar al Smithfield, a raportat o scădere a profitului cu aproape 17% în prima jumătate a anului, tot din cauza virusului PPA care a afectat industria cărnii de proc. Profitul atribuit proprietarilor companiei a ajuns la 463 milioane de dolari, comparativ cu 557 milioane un an mai devreme, în timp ce profitul operațional a scăzut cu 11,8%, ajungând la suma de 765 milioane de dolari. WH Group susține că vânzările de carne ambalată în China au stagnat, pe măsură ce piața de consum a încetinit, iar firma a crescut prețurile.

Agenția Reuters informează că subvențiile vor crește, iar guvernul chinez va accelera plata subvențiilor pentru porcii sacrificați din cauza pestei porcine africane, ca parte a unui plan de stabilizare a producției de porcine și a aprovizionării cu carne de porc. Reuters scrie că regulile Chinei stipulează că fermierii trebuie să primească 1200 RMB pentru fiecare porc sacrificat pentru a opri răspândirea virusului. Unii fermieri au spus însă că nu primesc subvenții, în timp ce alții susțin că nu au voie să raporteze boala. De altfel, se crede că o mare parte din focarele de pestă porcină africană din China nu sunt raportate.

Virusul s-a răspândit și în țara vecină, Laos, unde situația devine din ce în ce mai gravă. Conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, 17 noi focare au fost confirmate în patru provincii estice. Numărul total al focarelor a ajuns, astfel, la 33, raportate în jumătate din provinciile din Laos.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole