22 iunie 2021 - 19:10

Ghita Ciobanul: ”Comertul cu oi a devenit o batjocura! Vindem oaia cu 100 de lei”

Nemulțumirile ciobanilor români au ajuns și în presa străină. Cunoscuta publicație din Marea Britanie, The Guardian, a publicat un reportaj amplu despre necazurile oieritului din România, concentrându-se în special pe comerțul cu ovine.

Gheorghe Dănulețiu, mai bine cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul, le-a vorbit jurnaliștilor străini despre problemele oieritului în România, susținând că ”comerțul cu oi a devenit o batjocură”. Acesta s-a plâns că ”vindem o oaie cu 100 de lei. Nu-mi permit să plătesc salarii bune și nu mai găsesc muncitori. Tinerii văd că totul merge în jos. Am pimresia că acest lucru este politic, că se încearcă distrugerea sectorului”. 

Cunoscutul oier le-a dezvăluit jurnaliștilor englezi deficiențele cu care se confruntă sectorul ovin în românia. Acesta spune că în țara noastră nu există abatoare, nu există posibilitatea de procesare a cărnii. De aceea, ciobanii se văd nevoiți să vândă animalele vii la centrele de colectare pentru export. Este o metodă viabilă de supraviețuire pentru oieri, în condițiile în care prețurile sunt foarte scăzute la comerțul intern. 

Deși România a primit subvenții în valoare totală de 26 de miliarde de euro de la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, acestea sunt mai degrabă orientate către producție, decât către construirea sistemelor de procesare de care țara are nevoie atât de urgentă. Așadar, în ciuda numărului de animale pe care le exportă, trebuie să importe carne și alte produse prelucrate, scrie The Guardian.

Astfel, la fel ca mulți alți oieri din România, Ghiță Ciobanul nu are altă opțiune decât să-și vândă oile la centrele private de colectare, cu 100 de lei pe cap de animal. 

”Păstoritul este o pradiție pe care o avem de sute de ani, aici, în România, iar [elitele economice și politice care își urmăresc interesele egoiste] distrug încet-încet această comoară națională. Sunt patriot și încă sper că se va schimba ceva în bine în această țară. Dacă nu, venim la Londra, nu avem nicio opțiune”, le-a mărturisit Gheorghe Dănulețiu jurnaliștilor străini.