Ghidul solicitantului pentru Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 – Noile criterii de selecție

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat varianta finală a ghidului solicitantului pentru instalarea tinerilor fermieri 2023. Prin această intervenție, tinerii de sub 40 de ani care vor să înceapă o afacere în agricultură pot accesa fonduri europene pentru a face acest lucru.

Prin intervenția DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii pot primi un sprijin public nerambursabil pentru o perioadă de maxim trei ani, în valoare de:

 • 70.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 € SO și 100.000 € SO;
 • 70.000 de euro pentru exploatațiile din zona montană între 8.000 € SO și 100.000 € SO.

Proiectele depuse de tinerii fermieri vor fi selectate în funcție de criteriile de selecție din ghidul solicitantului. Pragul de calitate prestabilit pentru această intervenție este de 30 de puncte.

Instalarea tinerilor fermieri 2023 – Criterii de selecție
 1. Principiul nivelului de calificare – maxim 15 puncte:
  1. Solicitantul a absolvit cu diplomă de studii liceale, postliceale sau superioare
   pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt) – 15 puncte;
  2. Solicitantul prezintă dovada absolvirii unui liceu agricol (inclusiv fără diplomă de bacalaureat) sau dovada urmării unui curs de calificare/instruire superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate, pentru ramura agricolă vizată în proiect
   (vegetal/zootehnic/mixt), cel puţin Nivelul I de calificare, conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională – 10 puncte.
 2. Principiul promovării producției de legume în spații protejate – maxim 30 de puncte:
  1. Solicitantul deține în cadrul exploatației cel puțin 7.100 Euro valoarea producţiei standard constituită din legume în spaţii protejate şi îşi propune investiţii în sisteme de încălzire care să deservească întreaga suprafaţă de spaţii protejate – 30 puncte;
  2. Solicitantul deține în cadrul exploatației de la 2.300 şi până la 7.100 Euro valoarea producţiei standard constituită din legume în spaţii protejate şi îşi propune prin proiect investiții în sisteme de încălzire care să deservească întreaga suprafaţă de spaţii protejate, cu condiţia ca solicitanţii să extindă suprafeţele deţinute până la minimum 7.100 € SO constituit din legume în spaţii protejate până la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată – 20 puncte.
 3. Principiul comasării prin preluarea de exploatații – maxim 10 puncte:
  1. Solicitantul preia integral cel puțin o exploatație agricolă de la un cedent cu vârsta de cel puţin 60 de ani – 10 puncte;
  2. Solicitantul preia integral cel puțin două exploataţii agricole – 7 puncte;
  3. Solicitantul preia integral o exploataţie agricolă – 5 puncte.
 4. Principiul apartenenţei la o formă asociativă cu rol economic (cooperativă,
  grup sau organizație de producători) – maxim 10 puncte:

  1. Solicitantul face parte dintr-o formă asociativă cu rol economic (cooperativă, grup sau organizație de producători). Acesta poate avea calitatea de, cel puțin, membru asociat – 10 puncte.
 5. Principiul deținerii în proprietate a exploatației – maxim 10 puncte:
  1. Solicitantul deţine în proprietate suprafeţele de teren agricol aferente exploataţiei și totalitatea efectivelor de animale – 10 puncte.
 6. Principiul promovării tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale – maxim 25 de puncte:
  1. Agricultură ecologică – 5 puncte;
  2. Combaterea biologică a dăunătorilor/ polenizare biologică – 10 puncte;
  3. Economia circulară/utilizare de energie din surse regenerabile/sisteme de irigare prin picurare independente energetic – 10 puncte.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole