19 octombrie 2021 - 23:51

GHIDUL CRAMELOR PE CARE TREBUIE SA LE VEDETI NEAPARAT DACA AJUNGETI IN MOLDOVA

Moldova a fost mereu descrisă ca un tărâm autentic, înmiresmat de aromele bogate ale fructelor. Este locul de origine al vinurilor legendare recunoscute în întreaga lume.

Moldovenii au o pasiune pentru vin. Vinurile Moldovei sunt produse cu grijă de vinificatori talentați, din struguri aleși cu grijă din podgoriile bogate cu soiuri locale si internaționale, care exprimă un terroir local unic. Vinurile basarabene premiate au împodobit mesele țarilor ruși si a caselor regale europene timp de secole.  Astăzi, vinul moldovenesc se bucură de o renaștere, încorporând stilul autentic si tradițional de vinificație cu o înaltă calitate, revendicându-si locul printre cele mai bune vinuri din lume. Deoarece producerea vinului este o parte importantă a culturii tradiționale, Moldova are multe de oferit turiștilor pasionați de vin. Vizitați podgoriile, vinăriile, pivnițele si galeriile subterane din Moldova unde o să găsiți  cele mai mari colecții de vinuri din lume. Indiferent că veți alege să vizitați cei mai mari producători de vin sau o pensiune rurală, cu propriile sale beciuri și cu metodele tradiționale de vinificație, cu siguranță vinul este o experiență care este savurată cel mai bine cu mâncare bună și împărtășită cu oameni buni, în Moldova le veți găsi pe ambele.

Vă propunem în continuare un ghid al cramelor de top pe care trebuie să le vedeți neapărat dacă ajungeți în Republica Moldova. Vă spunem din experiența personală, pe noi ne-au cucerit.

Cricova

Perla vinificației moldave, „Cricova”, situată chiar în inima Republicii Moldova. La o adâncime de 60 de metri, sub supravegherea vinificatorilor, sunt păstrate şi maturate cele mai excelente vinuri. Renumitele beciuri adăpostesc o colecție remarcabilă de vinuri, adunate din toate timpurile şi din toate colțurile lumii. În galeriile subterane din Cricova veți vedea peste șaptezeci de străzi acoperind o suprafață de aproape 53 de hectare, fiecare purtând nume specifice precum Sauvignon sau Cabernet. Aici puteți să admirați una dintre cele mai vechi sticle de vin din Moldova, care datează din 1902. Si procesul de întoarcere a sticlelor este unul foarte interesant. Există o poveste care se spune mereu în acest loc. Primul om care a ieșit în spațiu, cosmonautul rus Yuri Gagarin, în timpul unei vizite în cramă, s-a rătăcit, a petrecut o noapte în camera de degustare, după care cei care administrau crama l-au găsit și totul a intrat în normal.  Acesta este motivul pentru care camera de degustare poarta numele de Gagarin.

Château Vartely Winery

După Cricova, am ajuns la Chateau Vartely, vinăria din Orhei cu podgorii care se întind pe o suprafață de 260 de hectare si  care se poate lăuda cu peste 120 de medalii si mențiuni de onoare la diverse competiții internaționale. Chateau Vartely are două roluri – cel de vinărie si cel de complex turistic vinicol, ambele de importanță națională. De aceea, cei care vor să îmbine pasiunea pentru vin cu o vacanță extraordinară, Vartely are un hotel de 4 stele, un restaurant ce oferă specialități moldovenești rafinate, preparate europene si vinuri din producția proprie dar si o sauna. Un mic paradis care se află la numai 60 km de aeroportul Chișinău .

ATU Winery

Știați că, în Chișinău, se află vinăria care găzduiește cea mai mare colecție de artă stradală din lume? De fapt, ATU Winery este prima vinărie urbană din Moldova, care produce doar vinuri în ediție limitată, câte 1000-3000 de sticle, ceea ce permite ca fiecare strop să fie obținut manual, de la cules până la etichetat. Podgoriile deținute de ATU se află în regiunea centrală a republicii de peste Prut, mai exact regiunea IGP Codru, pe o întindere de 18 ha cu soiuri predominant albe și câteva soiuri roșii.  Atunci când ajungi la Atu Winery, crezi că ai intrat din greșeală într-o galerie de artă, însă ți se explică imediat că te aflii în mijlocul unei vinării cu o identitate mai deosebită.

Asconi Winery

Pe drumul vinului am poposit si la Asconi Winery, locul unde “uneori iți scoți pantofii si dansezi pana-n zori” – așa te îndeamnă unele dintre etichetele lor celebre. Situată în Republica Moldova, crama ASCONI este o afacere de familie, care îmbina plăcerea și gustul începând cu anul 1994. Amplasarea, dar și crama însăși, este o oaza turistica care merită să fie vizitată. Aici puteți parcurge traseul pe care strugurii îl fac de la starea de fruct, la cea de vin matur, alături de vinificatorii care vă răspund la orice întrebare. Noi am avut și aici noroc de un ghid simpatic care ne-a făcut să ne simțim de-ai locului, deci nu trebuie să vă faceți probleme. Vă mai împărtășim un secret, ice wine-urile lor ne-au cucerit. Trebuie neapărat să le încercați. Noi nu ne-am putut abține și am adus câteva sticle în România.

Château Purcari

Château Purcari este locul unde confortul întâlnește tradiția, iar peisajele de poveste îți taie respirația. Acolo descoperi că vinul e, totuși, o poezie. Acolo cred ca am văzut cel mai frumos apus de soare si am gustat un vin de o noblețe aparte. Moșia este situata in apropierea râului Nistru și a Mării Negre iar pe cele două lacuri de pe teritoriul lor, puteți să vă plimbați cu barca sau să pescuiți, iar podgoriile care înconjoară château-ul vă vor încânta simțurile. Pe noi ne-a impresionat tehnologia, profesionalismul si seriozitate cu care acești oameni tratau tot procesul de obținere a vinului, de la fruct până la etichetare. De vinuri ce să mai spun, asociate cu bucatele atât de atent preparate ne-au făcut sa apreciem totul la superlativ.

Castel Mimi Winery

Am încheiat drumul vinului cum nu se putea mai frumos, într-un loc de poveste, la Castel Mimi. Nu degeaba se spune ca este cartea de vizită a Republicii Moldova. Legendele sunt scrise de oameni mari, cu pasiuni pentru lucruri frumoase iar una dintre aceste personalități este Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei din perioada dominației țariste dar și un vinificator ilustru al secului XX. După ce a stat o perioada in paragina, oamenii care au muncit la ”renașterea” castelului au reușit sa ii redea strălucirea de alta data. Când ajungeți in beciurile unde sunt păstrate vinurile, o sa aveți impresia ca ați pășit in ”mașina timpului”. Ei nu au așa ceva, dar au in schimb „MASA TIMPULUI” — o tehnologie unică ce permite excursii virtuale în trecut, prezent, dar și în viitor. Nu ratați nici restaurantul proaspăt deschis, mâncarea este fabuloasa iar in combinație cu vinurile chiar vă veți simții regeste.